Zaorálek pro PL: Babiš musí odejít, protože dělá daňové úniky a pošlapává základní principy nezávislosti a svobody médií. Trapný Hrad...

05.05.2017 11:42

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se nám vyjádřil ke včerejší schůzce prezidenta a premiéra na Hradě i k vládní krizi.

Zaorálek pro PL: Babiš musí odejít, protože dělá daňové úniky a pošlapává základní principy nezávislosti a svobody médií. Trapný Hrad...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek s Andrejem Babišem ve sněmovně

„Bylo to trapné a nedůstojné... Sotva se dá podávat demise někomu, kdo dává najevo, že nebude respektovat Ústavu, protože má nějaký rozbor od svého oblíbeného právníka... Ale soustřeďme se na podstatné. Babiš musí odejít z vlády. Dušoval se, že neovlivňuje média. Nyní vidíme, že úkoluje novináře a zneužívá postavení místopředsedy vlády. Pošlapává základní principy nezávislosti a svobody médií. Andrej Babiš pobírá každý měsíc od Agrofertu 250 tisíc korun. Jedná se o daňově úniky, které nikdo nevyšetří a neřeší, protože Finanční správa není schopna vystupovat proti svému šéfovi, uvedl pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

Hůlka

Prezident Miloš Zeman napřed mával na premiéra holí, pak pronesl pár vět a nakonec se k Sobotkovi demonstrativně otočil zády a odpochodoval. „Tady vidíte, jak vypadá česká politická kultura i v nejvyšších patrech politiky,“ okomentoval to premiér před novináři.

Celá věc má ale překotný vývoj. Premiér Bohuslav Sobotka totiž dnes uvedl, že nakonec demisi nepodá kvůli tomu, že chce zabránit tomu, aby Zeman porušil ústavu, a oznámil, že z vlády odvolá ministra financí Andreje Babiše.

Dvě věže: Kalousek a Sobotka

Babiš ČTK řekl, že nevidí důvod ke svému odchodu z vlády. Argumenty premiéra Bohuslava Sobotky jsou podle něj směšné. „Co na to říct, pan premiér mění stanovisko počtvrté za pár hodin. Ty jeho argumenty jsou směšné,“ uvedl. Postoj premiéra je podle něj součástí kampaně ČSSD proti němu.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se postavil na stranu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a v České televizi přislíbil, že bude tolerovat i menšinovou vládu ČSSD, která dovládne až do řádných voleb. To vše udělá jen a pouze proto, aby byla zachována parlamentní demokracie a aby nepřešla moc do rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. 

„Opravit chybu je postoj normálního muže. Pan premiér pochopil, že vzdání se odpovědnosti a předání odpovědnosti do rukou prezidenta republiky byla tragická chyba,“ pochválil Sobotku Kalousek.  

„Pokud se tedy Sobotka nakonec rozhodl odstranit z vlády Andreje Babiše, může počítat s podporou TOP 09. Necháme vás dovládnout. Nebudeme vás podporovat, ale necháme vás dovládnout proto, aby moc nepřešla do rukou prezidenta Zemana. Prezident samozřejmě může odvolání ministra Babiše protahovat, ale v tom případě bude on viníkem té krize a TOP 09 mu to bude hlasitě připomínat,“ vyjádřil se Kalousek v ČT. 

Hrad: Premiér se chová zoufale a zbaběle

Vyjádřil se i hradní mluvčí Jiří Ovčáček a ten prohlásil, že prezident bude trpělivý, protože předseda vlády mění názory každou chvíli. „Především je to trpělivost. Už se ukázalo, že to, co pan premiér říká v deset hodin dopoledne, nemusí platit ve 22 hodin večer. Takže my si počkáme, jestli pan premiér třeba v neděli neuspořádá novou tiskovou konferenci a nezmění názor. My budeme trpěliví a chceme se ujistit, jak to pan premiér myslí. A to nejen prostřednictvím fantaskních tiskových konferencí,“ zaznělo z úst Jiřího Ovčáčka.

Obratem připomněl, že prezident příští týden jede na návštěvu Libereckého kraje a pak míří do Číny, takže žádné řešení v nejbližších dnech čekat nemůžeme. „Je třeba jednat ve prospěch občanů České republiky, i když si to pan premiér neuvědomuje a chová se zoufale a zbaběle. Pan premiér by si měl uvědomit, že Česká republika nerovná se ČSSD,“ udeřil Ovčáček.

Z úst Ovčáčka také zaznělo, že se Sobotka chová tragicky, když svá rozhodnutí mění na základě novinových titulků. To sice chválí Miroslav Kalousek, ale Sobotka by se podle Ovčáčka měl chovat odpovědně a nebrat si za rukojmí Českou republiku. Prezident a premiér by podle hradního mluvčího měli spolupracovat na stabilitě republiky. „Premiér vlády činí pravý opak a háže kolem sebe miny,“ rozohňoval se v ČT Ovčáček.  

„Doufám, že až si premiér Sobotka poslechne tento rozhovor, tak znovu nezmění názor,“ vysmál se Ovčáček Sobotkovi. „Je třeba situaci uklidnit a začít uvažovat s chladnou hlavou. Já budu premiéru Sobotkovi držet palce, aby to dokázal,“ uzavřel hradní mluvčí své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …