Zaorálek promluvil o dohodě s Íránem. Neměli bychom prý příliš jásat

20.07.2015 18:52

Ministři zahraničí zemí evropské osmadvacítky přivítali dohodu s Teheránem o íránském jaderném programu. Novinářům to dnes v Bruselu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Je to podle něj velká příležitost ke zlepšení vztahů unie s Íránem. Teprve se ale musí ukázat, do jaké míry bude dohoda skutečně dodržována, dodal český ministr.

Zaorálek promluvil o dohodě s Íránem. Neměli bychom prý příliš jásat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s občany v Olomouci

Bude se ukazovat v průběhu nejbližšího půl roku, jaké je odhodlání držet všechny principy, které do ní byly zakotveny," řekl novinářům Zaorálek. Opatrnost je podle něj na místě a jásot může být předčasný. Dohodu světových mocností a Íránu dnes podpořila také Rada bezpečnosti OSN. Její rezoluce obsahuje sérii opatření vedoucích ke zrušení sankcí přijatých Radou bezpečnosti vůči Íránu před devíti lety.

Umožňuje ale také návrat k sankcím v případě, že Teherán nedodrží nedávno uzavřenou klíčovou dohodu, jejíž smyslem je znemožnit Íránu výrobu jaderné zbraně.

Podle Zaorálka může dohoda ovlivnit bezpečnostní klima v regionu tím, že ukáže možnost dohody s významným aktérem v oblasti a může přispět ke zklidnění situace. "Je to komplikovaná věc. Írán má rozsáhlé angažmá v celé řadě dalších zemí," připomněl.

Ministři EU proto dnes podle něj debatovali také o potřebě vypracovat dlouhodobou strategii vztahů s Íránem. "S bilancí ještě na nějakou dobu počkejme," dodal Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…