Zaorálek pronesl jasná slova k Ukrajině. Došlo i na prezidentskou kandidaturu Škromacha

07.02.2015 14:51

Ústřední výkonný výbor ČSSD jednal o situaci ve straně, ve vládě, ale i v zahraničí. Premiér Bohuslav Sobotka si pochvaloval, že vede stabilní vládu, která postupně plní své cíle. Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pronesl jasné ne dodávkám zbraní na Ukrajinu. A místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková mluvila o světě stojícím na přátelských vazbách, kde by se českou premiérkou či dokonce prezidentkou mohla stát i žena.

Zaorálek pronesl jasná slova k Ukrajině. Došlo i na prezidentskou kandidaturu Škromacha
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD proběhla tisková konference a premiér Bohuslav Sobotka si pochvaloval, že to bylo vedení velmi plodné. Po dnešku už je prý definitivně jasné, kteří delegáti se sejdou na sjezdu ČSSD za měsíc. "Na sjezd se dostane více než sedm set členů ČSSD," zdůraznil předseda vlády a strany.

Jsme proti pokračování krveprolití

Řeč byla také o změně stanov strany a o situaci v ČR i v zahraničí. Je zřejmé, že má ČSSD zájem na tom, aby byla plněna koaliční smlouva a aby nenabírala žádné zpoždění. Je to otázka o prokazování o původu majetku, o elektronické evidenci tržeb a za ministry ČSSD jde především o zákon o sociálním bydlení.

Následně vystoupili Lubomír Zaorálek a Alena Gajdůšková. "ÚVV ČSSD podporuje diplomatické a mírové řešení konfliktu na Ukrajině. Nesouhlasíme s dodávkami zbraní, protože by to vedlo jen k dalšímu krveprolití. ČSSD naopak prosazuje stažení těžkých zbraní z oblasti bojů a vytvoření linie dotyku k ukončení této krize," zdůraznil Zaorálek. Jasně dal také najevo, že to nepovažuje za "mnichovanský" postoj.

"Přeji si, aby mé dcery žily ve světě, kde se méně haraší zbraněmi a obecně je to svět přátelský. A také bych si přála, aby ženy kandidovaly na post první místopředsedkyně strany a abychom se bavily o kandidatuře žen na post premiéra či prezidenta," podotkla k tomu Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Premiér Sobotka odpovídal také na otázku, jak se staví k avizované kandidatuře senátora Zdeňka Škromacha na prezidenta. Když tuto otázku dostal, usmál se a následně zdůraznil, že Škromach svůj krok s nikým nekonzultoval. Sociální demokracie ale bude o svém kandidátovi hovořit až po krajských a senátních volbách v roce 2016 a kandidáta bude vybírat nejlépe v celostranickém referendu. Tam by se mělo rozhodnout i to, jestli strana postaví vlastního kandidáta nebo podpoří nadstranickou osobnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…