Zaorálek vzkazuje do Ruska: Všechno moderní k vám přišlo z Evropy. Na izolaci doplatíte vy

22.03.2014 7:17

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v rozhovoru pro sobotní MF Dnes zopakoval, že plně důvěřuje českému velvyslanci v Moskvě Vladimíru Remkovi. Popsal také, co se Evropě povedlo a jak se to vlastně má se sankcemi a dalšími opatřeními. Vyjádři se i k tomu, co by se stalo, kdyby byla rozpoutána totální ekonomická válka mezi EU a Ruskem.

Zaorálek vzkazuje do Ruska: Všechno moderní k vám přišlo z Evropy. Na izolaci doplatíte vy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na schůzce s velvyslancem Vladimírem Remkem prý probrali několik scénářů, které by se teď mohly odehrát v Rusku i na Ukrajině. Následně šéf resortu ocenil to, co už Evropa ve vztahu k rusko-ukrajinské krizi již předvedla.

Rusko Evropu potřebuje

„Podle mě je velký úspěch v tom, že je Evropa schopna zaujmout jednotné stanovisko, že se dohodneme na to, jak sankce postupně stupňovat. To vytváří určitou identitu společné zahraniční politiky. Nemyslím si, že by se něco podobného stalo v minulosti, nepodceňoval bych to. Evropa je schopna postavit se k této situaci jako jeden muž,“ podotkl ministr.

Pokud někdo poukazuje na to, že sankce USA jsou podstatně tvrdší, měl by si uvědomit, že právní řády Spojených států a evropských států jsou rozdílné. Vždy je třeba přijímat taková opatření, která by bylo možné obhájit před mezinárodním soudem. Evropské sankce mají dát Rusku najevo, že by mělo změnit svou politiku. Teprve čas ukáže, zda to skutečně udělá.

„Jsem přesvědčen, že Evropa pro Rusko znamenala vždy zdroj technologií a modernizace. Bez ní si vůbec nedovedu představit jeho budoucí vývoj. Pokud by Rusko ignorovalo tyto vzkazy, pak by na to tvrdě doplatilo,“ míní Zaorálek.

Pokud by ale došlo k totální ekonomické válce, tak prý nikdo nemůže říct, že je na ni připraven, ať už po energetické stránce či v jiných segmentech. „Zřejmě si ani nedovedeme představit, co by následovalo,“ varoval ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…