Zaorálek prý udělal kvůli Ukrajině další podivný kotrmelec. Okamurův poslanec se rozepsal

16.09.2014 18:06

Poslanec za hnutí Úsvit Karel Fiedler se tvrdě opřel do šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) stran žádosti čtyřiceti rodin volyňských Čechů na repatriaci do vlasti. Zaorálek totiž uvedl, že k jejich repatriaci není důvod, jelikož jsou na Ukrajině v bezpečí. Fiedler to považuje za diletantství české diplomacie v problematice Ukrajiny a Zaorálek nám podle něj převedl akorát další ukrajinský kotrmelec.

Zaorálek prý udělal kvůli Ukrajině další podivný kotrmelec. Okamurův poslanec se rozepsal
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Poslanec za hnutí Úsvit připomíná, že volyňští Čechové požádali český stát o pomoc již v březnu. Chvíli to prý vypadalo, že jejich žádosti bude vyhověno, o celou věc se údajně zajímalo i Ministerstvo obrany. Jenomže pak nastalo ticho po pěšině, a když se ani po dvou měsících nic nedělo, Fiedler vzal celou věc do svých rukou a na počátku května interpeloval šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka. Od něho se prý dozvěděl velmi zarážející skutečnost.

„Já vám prostě říkám, že to, co jsme slyšeli od Čechů žijících na Ukrajině a co mi připadá důležité, je, že nám všichni dokonce velmi hlasitě říkají, že nemají pocit, že by jim cokoli hrozilo od Ukrajinců, mezi kterými žijí! A to říkají velmi hlasitě a velmi jednoznačně. Že se necítí být ohrožování tím prostředím, Ukrajinci, mezi kterými jsou. Tam není napětí mezi Čechy a Ukrajinci,“ prohlásil prý tehdy doslova na mikrofon Zaorálek.

„Osobně nevidím jediný důvod, proč by český stát neměl pomoci potomkům lidí, kteří v období první světové války tvořili základní skupinu budoucích československých legií a kteří kvůli svým názorům později končili v komunistických gulazích,“ nesouhlasí Fiedler s ministrem zahraničí.

Diletantsví české diplomacie

Kauzu rozsekl až na sklonku minulého týdne prezident Zeman, který požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby požadavkům volyňských Čechů vyhověl. „Stát je státem pouze tehdy, jestliže se dokáže postarat i o své zahraniční občany,“ prohlásil v pátek prezident.

Celý komentář poslance Fiedlera k přečtení ZDE

„To, že se Zeman a Zaorálek dvakrát nemusí, je obecně známá věc. Je ale rozdíl mezi otcovsky zvednutým ukazováčkem a hraním na `ty, ty, ty` a prezidentovou větou, ve které se skrývá políček nejenom za nešťastným přešlapováním ministra zahraničí nad situací kolem volyňských Čechů, ale i za neschopností české diplomacie vybojovat si v Evropské unii lepší sféru vlivu pro svého eurokomisaře, a vlastně celkovým diletantstvím v problematice Ukrajiny, která je tím pomyslným černým tlačítkem na červeném telefonu mezi Východem a Západem z dob studené války,“ vysvětluje Fiedler.

„Co dodat? Asi jen, že ministr Zaorálek přidal další svůj ukrajinský kotrmelec... Kolik jich ještě bude?“ uzavírá poslanec za hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…