Zaorálek schválil 15 milionů korun na pomoc lidem z Iráku a Sýrie

27.03.2015 17:56

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) schválil dotace ve výši celkem 15 milionů korun na pomoc lidem z Iráku a Sýrie postiženým boji. Peníze poslouží na nákup potřebných věcí, ale třeba i na vzdělávání. ČTK to dnes oznámilo ministerstvo v tiskové zprávě. Dotace podpoří projekty neziskových organizací.

Zaorálek schválil 15 milionů korun na pomoc lidem z Iráku a Sýrie
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Irák i Sýrie se již řadu měsíců potýkají s ozbrojenci z radikální organizace Islámský stát, které se podařilo silou ovládnout rozsáhlá území obou zmíněných zemích. Sýrií navíc již čtyři roky zmítá občanská válka. Konflikty v Iráku a Sýrii si vyžádaly dohromady stovky tisíc obětí a z domova vyhnaly miliony lidí. 
   
Polovina dnes Zaorálkem schválené částky zamíří na tři projekty pomoci pro Iráčany a druhá polovina na pomoc Syřanům, a to rovněž na tři projekty. Dotace pro Irák budou zaměřeny na potravinovou a materiální pomoc vnitřně vysídleným lidem v severních oblastech země. "Realizaci projektů zajistí neziskové organizace Český červený kříž, Diakonie Českobratrské církve evangelické a Charita ČR s místními partnery," doplnilo ministerstvo. 
   
Pomoc pro obyvatele Sýrie budou mít na starosti rovněž evangelická církev a charita a spolu s nimi Člověk v tísni. "Projekty organizací Člověk v tísni a Charita ČR se zaměřují na materiální, zdravotnickou, psychosociální a vzdělávací pomoc uvnitř Sýrie, zatímco projekt Diakonie Českobratrské církve evangelické podpoří syrské uprchlíky v Jordánsku," oznámil úřad. 
   
Česká vláda již dříve odsouhlasila například udělení azylu vybraným uprchlíkům ze Sýrie a léčení syrských dětí v tuzemských nemocnicích. Čeští lékaři zase v rámci humanitárního programu MEDEVAC operovali syrské uprchlíky v Jordánsku. Kromě humanitární pomoci poslalo Česko do oblastí zasažených boji i vojenskou podporu. Kurdům bojujícím proti Islámskému státu darovalo munici v hodnotě 41 milionů korun, celkem 500 tun materiálu ze starších armádních zásob.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…