Zaorálek se Stanjurou se v ČT pohádali. Pak se spolu smáli ministrovi

16.07.2013 23:21

Nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček nemá zřejmě na růžích ustláno. Projevilo se to i během debaty v Událostech, komentářích, kde byl hostem spolu s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem a poslancem za ODS Zbyňkem Stanjurou.

Zaorálek se Stanjurou se v ČT pohádali. Pak se spolu smáli ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Lubomír Zaorálek

Jako první politici řešili dnešní vyjmutí exposlanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře z trestního řízení. Jako hlavní argument použil Nejvyšší soud to, že o "trafikách" politici jednali na půdě Poslanecké sněmovny a tudíž podléhali politické imunitě. "My tady máme podruhé vysvětlení této věty z Ústavy, které říká, že jsme se mýlili. Dovolte, ale mně to připadá extenzivní výklad," řekl k tomu Zaorálek s tím, že podle něj tím pádem lze mandát vykonávat jakýmkoliv způsobem. "Podle mě se měl Nejvyšší soud obrátit na Ústavní soud," dodal s tím, že pouze tento soud má být vykladačem Ústavy.

Tomu ale oponuje Stanjura. "My od začátku říkáme, že se žádná korupce nestala a o žádný kriminální čin nejde," stál si za svým poslanec. "Podle mě je to minimálně druhá velká chyba tohoto případu," dodal. Místopředsedovi Zaorálkovi ale nejvíce na případu vadí to, jakým způsobem ho komentuje expremiér Petr Nečas. "Jak je možné, že Petr Nečas může napadat ústavní činitele? Zrovna on? Když jsme se ho ptali, proč dává paní Nagyové takovou výplatní pásku, tak řekl, že dře jako kůň. A teď se dozvídáme, že mají společnou domácnost!" rozhořčil se během debaty Zaorálek.

Koníček odpovídal vyhýbavě

Zlom ovšem nastal v momentě, kdy se ke slovu dostal současný ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Na otázku, jak se ve své funkci zabydlel, odpověděl Koníček vyhýbavě. "Pád vlády je pro mě začátek ústavních procedur, které někdo musel nastartovat. Stav na mém resortu je hodně těžký. Mé pocity jsou spíše pracovní a věcné," řekl Koníček.

Když ale došla řeč na splacení prezidentské kampaně ministrem financí Janem Fischerem, klesla ve studiu nálada pod bod mrazu. "Detaily případu znám pouze z médií," řekl překvapeným kolegům. "Zda ty zdroje jsou hodnověrné a legitimní - to musí transparentně vysvětlit sám ministr," dodává. Jeho odpověď ale byla pro místopředsedu ČSSD Zaorálka příliš vyhýbavá a Koníčka hned pokáral.

Fischer musí vysvětlovat

"Měli byste věnovat větší pozornost politické krizi. Když někdo přinese miliony v igelitce do banky, to je v pořádku?" ptal se, a jeho obvyklý rival Stanjura souhlasně pokyvoval hlavou. "Přijde mi legrační, když někdo veřejně hrozí: Ty, ty, ty, řekni odkud ty peníze jsou, nebo je vrátím! To je nemohl vrátit rovnou?" souhlasí Stanjura. Sám Zaorálek médiím sdělil, že vládu Jiřího Rusnoka podpoří mimo jiné v případě, kdy ministr financí uspokojivě vysvětlí původ peněz, jakými zaplatil dluh z prezidentské kampaně.

Pak se opět ujal slova ministr Koníček, ale při jeho vystoupení bylo možné na druhé straně stolu sledovat zástupce ODS a ČSSD, kterak se společně jeho slovům smějí. "To je prostě neuvěřitelné," namítl Stanjura poté, co je moderátor pokáral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…