Zaorálek se dnes sejde s íránským prezidentem

07.09.2015 6:17

Vyvrcholením čtyřdenní cesty ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Íránu dnes bude setkání s prezidentem Hasanem Rúháním. Také s ním bude český ministr probírat, jak vylepšit vzájemné diplomatické a obchodní vztahy, což je téma důležité i pro početnou podnikatelskou misi, kterou s sebou ministr přivezl.

Zaorálek se dnes sejde s íránským prezidentem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro navázání nových obchodů, které se budou moci plně rozvinout po očekávaném zrušení ekonomických sankcí vůči Teheránu. Ty by měly padnout díky průlomové červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

Právě obchodní kontakty, které v posledních letech utrpěly kvůli výhradám Íránu proti perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy a také kvůli západním protijaderným sankcím, mohou být podle Zaorálka důležitým prvním krokem pro zlepšení celkových vztahů. Ekonomická témata proto budou dominovat i při jednáních s ministrem průmyslu a obchodu Mohammadem Rezou Nematzadéhem a s ministrem hospodářství a financí Alím Tadžebníjou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…