Zaorálek se nediví, že s Babišem nikdo nechce do vlády. Soustavně nás očerňoval, vzpomeňte si na lithium, udeřil

25.10.2017 23:15

Ve středečních Událostech, komentářích vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. A pustil se do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše: Soustavně nás očerňoval, jen si vezměte lithium. Pak se dostal ke slovu Pirát Jakub Michálek, který promluvil o „super desítkách skvělých zákonech".

Zaorálek se nediví, že s Babišem nikdo nechce do vlády. Soustavně nás očerňoval, vzpomeňte si na lithium, udeřil
Foto: Reprofoto NOVA
Popisek: Lubomír Zaorálek, Andrej Babiš a poslední předvolební debata

„Sociální demokracii podle Zaorálka čeká velká diskuse. „Mně připadá, že je důležité, aby se ta strana personálně obrodila, ale zespoda,“ zdůraznil hned na úvod. „Když s ním člověk je v alianci, tak musí počítat s tím, že přijdou útoky na politický establishment. To lithium zdvihl jako poslední, ale bylo jich víc. Jak už jsem říkal, týden po volbách nikdo nebude o lithiu mluvit, a to se přesně naplnilo,“ vypálil Zaorálek.   

Podle ministra zahraničí všechny ostatní strany viděly, jak se Babiš choval v minulé vládě, a proto se s ním do vlády nehrnou. „On si soustavně vybíral u té vlády, co se mu hodilo, a nás soustavně očerňoval, ale to je naše chyba,“ uznal Zaorálek. ČSSD měla být vůči Babišovi tvrdší. 

Zaorálek má prý k dispozici první čísla voličské účasti ve volbách, které ukazují, že nemalý díl voličů sebralo sociální demokracii hnutí ANO, ale to není všechno. „Pokud já mám správná čísla, tak značná část našich voličů k volbám vůbec nepřišla. Neviděli k tomu důvod,“ řekl Zaorálek. Otázka sociálního smíru ale i nadále bude důležitým tématem. Je proto záležitostí budoucí sociální demokracie, aby toto téma dál hájila a dokázala k němu opět přilákat voliče. Zvlášť když se nerovnosti mezi lidmi stále zvětšují.  A tomu ČSSD musí bránit. I v opoziční roli.

Posléze prozradil, že on sám na mimořádném sjezdu jednat nebude.

Poté přišel ke slovu předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který zopakoval, že Piráti se do vlády s Andrejem Babišem nechystají, ale to nic nemění na tom, že i Piráti chtějí příslušné posty ve sněmovně včetně postu místopředsedy. „My se nechceme dostat do situace, kdy připravíme řadu super skvělých zákonů a ony by se pak nedostaly na plénum,“ podotkl Michálek. Piráti vědí, že o tom, jaké zákony se budou projednávat, rozhoduje organizační výbor a místopředseda sněmovny v něm má slovo.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Pokud jde o ony „superzákony“, Michálek má na mysli např. zákon o lobbingu. Ten je podle Pirátů třeba prosadit, byť třeba jen v minimalistické podobě. Třeba i s hnutím ANO, ale nebudou s ním v koalici, a to kvůli tomu, že šéf hnutí je podezřelý v kauze Čapí hnízdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…