Zaorálek se v Íránu zřejmě pokusí napravit pošramocené vztahy

06.09.2015 6:20

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se dnes v Teheránu sejde se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem. Během hodinového setkání zřejmě přijde řeč i na téma narušených diplomatických vztahů, které výrazně ochladly po zahájení perského vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy.

Zaorálek se v Íránu zřejmě pokusí napravit pošramocené vztahy
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Írán kvůli tomu v roce 1998 odvolal z Česka svého velvyslance, také českou ambasádu v Teheránu od té doby vede nižší diplomat. Zaorálek je prvním šéfem české diplomacie, který od vzniku samostatné ČR do Íránu zavítal. Jeho delší dobu plánovaná návštěva se koná shodou okolností jen necelé dva měsíce poté, co se mezinárodní mocnosti s Teheránem v červenci dohodly na omezení jeho jaderného programu. Pokud k tomu podle dojednaných podmínek dojde, Západ postupně zruší ekonomické sankce, které na Írán po roce 2006 v několika kolech uvalily OSN, Evropská unie a USA.

Česká delegace, jejíž součástí jsou i zástupci padesátky podniků, do Íránu dorazila v pátek. V sobotu Zaorálek zahájil podnikatelské fórum v Isfahánu, které mělo pomoci navázat obchodníkům kontakty s íránskými partnery. Dnes se kromě Zarífa sejde ještě se šéfem parlamentu Alím Larídžáním. V pondělí pak jeho návštěva vyvrcholí setkáním s prezidentem Hasanem Rúháním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…