Zaorálek se v Jeruzalémě sejde s izraelským prezidentem a ministrem zahraničí

04.11.2014 6:14

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes zahajuje třídenní návštěvu Izraele a Palestiny. První den se v Jeruzalémě setká s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem a s ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem.

Zaorálek se v Jeruzalémě sejde s izraelským prezidentem a ministrem zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do oslav 25. výročí pádu komunismu je zapojena síť Českých center na třech kontinentech: Evropě, Asii a Americe

S izraelskými partnery by měl Zaorálek jednat o bilaterálních vztazích a o aktuální situaci na Blízkém východě. Česko je dlouhodobě vnímáno jako jeden z nejbližších spojenců židovského státu ve světě, nová česká vláda však prosazuje vyvážený přístup i k arabským zemím v regionu. Praha rovněž usiluje o obnovení spolupráce s Íránem, který Izrael vnímá jako svého největšího nepřítele.

Během návštěvy dojde i na setkání s Palestinci

Zaorálkova první návštěva Izraele jako šéfa české diplomacie současně předznamenává společné zasedání české a izraelské vlády, které se v Jeruzalémě uskuteční 25. listopadu. Oba kabinety na něm chtějí jednat o rozvoji spolupráce ve vědě a výzkumu, hospodářství, obraně a bezpečnosti nebo v kultuře.

Kromě Izraele zavítá český ministr zahraničí během své cesty také na palestinský Západní břeh Jordánu. Setká se tam se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím či navštíví uprchlický tábor.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…