Zaorálek se v rádiu rozpovídal o tom, jaký je Sobotka. Kdo se mu posmívá, byl by prý velmi překvapen

03.12.2016 18:22

Hostem moderátora Luboše Xavera Veselého v dnešním Pressklubu Frekvence 1 byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Tématem rozhovoru byla především současnost politické scény.

Zaorálek se v rádiu rozpovídal o tom,  jaký je Sobotka. Kdo se mu posmívá, byl by prý velmi překvapen
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na předvolebním setkání v Přerově

První otázka směřovala k současnému spuštění elektronické evidence tržeb. „Je to krok, který jsme podporovali, neboť se domnívám, že na úrovni, kde se to bude vybírat, nebylo úplně čisté prostředí. Vybírání daní je pro stabilitu státu základní věc,“ vyjádřil se Zaorálek. 

Samozřejmě přišla řeč i na Jiřího Paroubka, o jehož  návratu do vysoké politiky se nyní spekuluje. „Bude záviset na stanovisku příslušných organizací,“ řekl k případnému návratu Paroubka do ČSSD Zaorálek. „Byly doby, kdy jsem se snažil Jiřího Paroubka přesvědčit, aby zůstal. Mně to ale připadá, že některé věci se nedají vrátit zpátky. Když pak někdo v tom volebním boji nastoupí proti vám...“ poukázal na Paroubkovu stranu NS-LEV 21. 

„Náš současný premiér, který se nikdy zahraniční politikou nezabýval, tak se v ní pohybuje s určitou citlivostí. Velmi rychle se zaučil v té roli premiéra,“ pochválil následně premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Odvolání dvou sociálnědemokratických ministrů podle svých slov respektuje. „Tato rozhodnutí, definitivní, jsou na něm,“ podotkl. „Pro fungování koalice je důležité dodržovat pravidla. Není to o tom, že by premiér Sobotka byl zbabělý nebo se bál,“ řekl k tomu, proč Sobotka neodvolal i ministry z hnutí ANO.

A jak Zaorálek vychází s koaličními partnery? "Měl jsem spor s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Jeho setkání s dajlajlamou mě vadilo," řekl s tím, že o podrazu však hovořit nechce. "Řekl jsem mu, že se nedrží slovo," poukázal na jednání vlády, kdy bylo před lety stanoveno, že se bude jednat podle určitých úzů. 

Výsledek prezidentských voleb v USA jej překvapil. "Je to věc amerického lidu, nebo voličů," řekl. Ivanu Trumpovou si v pozici velvyslankyně USA v Česku představit umí. "Jsou o ní velmi dobré reference a zprávy," poznamenal. Jak však dodal, on sám o tomto postu nerozhoduje. Donald Trump je zároveň podle něj nový fenomén. "Tady má někdo vybudovat tým, mít stovky lidí za sebou, které neměl," řekl. Pozvání Trumpa do Česka je podle jeho slov věc, která probíhá na úrovni prezidentské kanceláře. "Každý americký prezident vždy dospěl do Prahy, do České republiky. Věřím, že to bude platit i v tomto případě," sdělil.

Závěrem se pak Zaorálek rozhovořil o sjezdu ČSSD. "Respektoval bych sjezd, ať si rozhodne a zvolí, koho chce. Zásadní bude, v jaké kondici bude strana v tom březnu. Do té doby je zde samozřejmě důležité období. Ten sjezd je zde také proto, abychom si jasně řekli, kdo jsme," zmínil také Zaorálek. Na průzkumy veřejného mínění příliš nehledí. "Důležité jsou volby. Můžeme se nyní poučit z toho, jak bychom to dělat neměli," poukázal na výsledky krajských a senátních voleb. Podle něj v těchto volbách nebylo dobře zvolené téma. 

S prezidentem Milošem Zemanem se sice leckdy pře, ale zároveň si s ním i rozumí. "V tom základním si myslím, že máme shodu. Jsem rád, že máme proevropského prezidenta. Konečně zavlála například evropská vlajka nad Hradem," dodal. Ohledně toho, zda by ČSSD podpořila Zemana v kandidatuře na prezidenta, hovořit nechtěl, neb není jasno o tom, kdo vůbec bude kandidovat. "Ti lidé si to nejdříve musí rozvážit sami a pak se k tomu vyjádřím," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…