Zaorálek si zve na „kobereček" ruského velvyslance v Praze

02.03.2014 12:40

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je zděšen aktuální situací na ukrajinském Krymu. Rusko podle jeho názoru jde proti mezinárodnímu právu, čemuž je třeba bránit. Ruského velvyslance v Praze si proto povolává „na kobereček“. Zároveň je ale třeba mít na paměti, že bez dohody s Ruskem se ukrajinská vláda zřejmě neobejde. I na ukrajinské straně totiž došlo k zásadní chybě, která přilila oleje do ohně. Ukrajina přitom potřebuje klid, aby mohla obnovit fungování základních státních struktur.

Zaorálek si zve na „kobereček" ruského velvyslance v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Prvním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vzhledem k vyhrocené situaci na Krymu se vyjadřoval především k tomuto ožehavému tématu.

Tragická historická zkušenost naší země a ukrajinská hrubá chyba

Z hlediska mezinárodního práva je teritorium Ukrajiny jasně dané, a kde jinde než v České republice bychom se proti tomu měli ozvat. „ČR by měla mít jasný názor, který vyplývá z naší historické zkušenosti," uvedl ministr zahraničí. Zahraniční právo nemůže podle Zaorálka řešit síla tanků. Současnou proruskou správu na Krymu označil za loutkovou.

Ukrajinská vláda je ale v tuto chvíli velmi oslabena a je schopna jen pomalu reagovat na nastalou situaci. Udělala ale chybu, když zamezovala používání ruského jazyka na úřadech tam, kde žije 10 a více procent rusky mluvícího obyvatelstva. Vitalij Kličko se tomu podle Zaorálka snažil bránit, ale nakonec k tomu došlo. „To byla hrubá chyba,“ zdůraznil šéf české diplomacie. Tento problém však bylo možné řešit v diskusi, nikoli za pomoci armád.

Ukrajinský parlament jedná o řešení situace. Politici jsou připraveni vést dialog s Moskvou, ale až poté, co se ruští ozbrojenci stáhnou z Krymu. Podle Zaorálka ale nikdo nevidí do hlavy ruského prezidenta Vladimira Putina. „My žádáme Rusko, aby nepoužívalo silové řešení problémů, které cítí na Krymu," pokračoval ministr.

V této souvislosti však vzpomněl i uznání Kosova Českem, k němuž došlo za ministra Karla Schwarzenberga. Zaorálek prý měl s tímto krokem velký problém.

Ruský velvyslanec v Praze půjde „na kobereček“

Zaorálek ale vidí další zásadní chyby. Obrovským problémem je už to, že se vracíme k vidění světa očima studené války. Ministr přitom doufal, že silová geopolitika bude odsunuta dialogem ve 21. století. Zároveň je totiž třeba řešit ekonomickou situaci na Ukrajině, k čemuž ale nedojde bez toho, aby se situace v zemi zklidnila. Pouze v klidu lze obnovit fungování základních struktur demokratického státu. Zároveň by měly dál fungovat i podniky, aby lidé mohli pracovat, dostávat mzdu a normálně žít. Pokud se nepodaří udržet „běžný chod země“, pak podle ministra nastane zcela zásadní problém.

„Pokud je toto začátek invaze na obsazení Krymu, tak to nemůžeme akceptovat,“ zdůraznil Zaorálek. Pokud by ale přesto k intervenci došlo, nedojde prý ke stažení českého vyslance z Moskvy. Na čtrnáctou hodinu si Zaorálek povolává ruského vyslance v Praze „na kobereček“. Opakovaně ale zdůrazňoval, že je třeba všemi prostředky zabránit hrozícímu vojenskému střetu.

Pokud jde o Česko, tak podle ministra v tuto chvíli nehrozí energetické problémy, protože máme za sebou mírnou zimu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …