Zaorálek tvrdí, že při útoku hackerů neunikly tajné informace

02.02.2017 19:14

Při útoku hackerů na ministerstvo zahraničí neunikly podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) tajné informace. Piráti ale mohli získat materiály, které jsou citlivé pro osoby a instituce. Zaorálek to dnes řekl na tiskové konferenci. Obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle něj není možné nyní určit. Trval ale několik měsíců, dodal.

Zaorálek tvrdí, že při útoku hackerů neunikly tajné informace
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Útok hackerů na ministerstvo zahraničí Zaorálek oznámil v úterý. Situaci označil za vážnou. Už v úterý řekl, že utajené informace nebyly ohroženy. Dnes odmítl, že by byly prozrazeny strategické informace. „To je lež, a to musím důrazně odmítnout,“ řekl. „Platí to, co jsem řekl, že vnitřní systém ministerstva, který pracuje se strategickými informacemi, které jsou citlivé z hlediska bezpečnosti státu, napaden nebyl,“ dodal. Připustil, že například jeho e-maily mohly obsahovat informace, jejichž únik je pro něj nepříjemný. Neohrožují ale národní bezpečnost.

Zaorálek se kvůli útokům dnes sešel se šéfy tajných služeb a s novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Jiřím Langem. Odložil proto odlet na pracovní cestu na Balkán.

Informace o obsahu ukradených materiálů, jejich množství a délce útoku se v posledních dnech objevovaly v médiích. Ministr zdůraznil, že mohou být falešné. Hackeři, kteří systém napadli, jsou podle něj schopni obsah e-mailových schránek měnit. Cílem vyšetřovatelů je tyto operace vystopovat. „Nemohu v tuto chvíli vůbec potvrzovat informace, ve kterých se mluví o určitých obsazích, protože je veliká otázka, jestli takové obsahy skutečně unikly,“ uvedl Zaorálek.

O tom, kdo za útokem stojí, nepodal ministr podrobnější informace než v úterý. Útok tehdy popsal jako sofistikovaný a dodal, že za ním zřejmě stál jiný stát. Dnes pouze dodal, že pro určení pachatele není podstatné, z jaké země útok vedl.

Zaorálek na tiskové konferenci řekl, že uveřejnění informace o útocích ho nepotěšilo a vedlo k tomu, že pachatel s nimi přestal, což možná expertům zabránilo zjistit bližší informace. O úspěšném kybernetickém útoku na e-maily nejmenované státní instituce mluvil v rozhovoru s webem Info.cz v pondělí ministr obrany Martin Stropnický (ANO). To, že šlo o e-maily ministerstva zahraničí, média zveřejnila v úterý. Obrana pochybení v kauze odmítá. „V žádném případě nešlo z naší strany o jakékoliv pochybení. Při zmínce o hackerském útoku nepadl název žádné konkrétní instituce,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zpráva podle něj byla zveřejněna až v době, kdy už útoky skončily.

Útoky bude příští týden probírat vláda se zástupci Národního bezpečnostního úřadu a rozvědek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že očekává zevrubnou zprávu, protože věc je závažná. Zaorálek na tiskové konferenci zdůraznil, že cílem vyšetřování bude také zjistit, jak v budoucnu české instituce lépe chránit před podobnými útoky.

Stropnický dnes českým novinářům v Polsku, kde se zúčastnil zasedání ministrů obrany Visegrádské čtyřky, řekl na dotaz Českého rozhlasu, že i obrana „prakticky dennodenně“ čelí mnoha hackerským útokům. Podle ministra jich jsou tisíce. Zdůraznil, že je nutné mezi nimi rozlišovat, protože velkou část z nich tvoří amatérské a poloamatérské pokusy. Řekl, že sofistikovaných útoků není extrémní množství.

Po útoku na ministerstvu zahraničí vydalo vedení ministerstva obrany pokyn, aby jeho zaměstnanci zacházeli s daty velmi obezřetně, řekl Stropnický. Nemají používat své soukromé e-maily nebo uchovávat „zbytečně dokumenty, které není nutné schraňovat elektronicky“. Kybernetickou oblast označil za „normální bojové pole“.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…