Zaorálek v Gruzii přislíbil pomoc s reformami

05.06.2014 16:57

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se dnes v závěru své dvoudenní návštěvy Gruzie setkal s předsedou parlamentu Davidem Usupašvilim, představiteli opozice a s příjemci české rozvojové pomoci. Tématem byla opět hospodářská a politická stabilita země a sbližování Gruzie s Evropskou unií, šéf české diplomacie přislíbil Gruzii pomoci s reformami.

Zaorálek v Gruzii přislíbil pomoc s reformami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Klíčem k úspěchu je politická a ekonomická stabilita, fungující demokratické instituce. Česká republika je připravena Gruzii nadále pomáhat při náročných reformách a transformaci," řekl Zaorálek.

Ministr navštívil v Gruzii českou vodní elektrárnu

Zaorálek mimo jiné navštívil vodní elektrárnu nedaleko Tbilisi, kterou vlastní česká společnost Energo-Pro. Ta v rámci podniku Energo-Pro Georgia v zemi působí od roku 2007.

Ve středu šéf české diplomacie jednal o podpoře gruzínské územní celistvosti a o sbližování Gruzie s Evropou s gruzínskými ministry a sešel se rovněž s premiérem Iraklim Garibašvilim a prezidentem Giorgim Margvelašvilim.

Organizace Člověk v tísni návštěvu kritizovala

Zaorálkova cesta do Gruzie navázala na ministrovu návštěvu Ázerbájdžánu, kde diskutoval o rozvoji vzájemných hospodářských styků, spolupráci v dopravě, energetice, zdravotnictví a turistice. Česká humanitární organizace Člověk v tísni návštěvu Ázerbájdžánu kritizovala, neboť ministr ji prý plně nevyužil k nátlaku na tamní představitele kvůli stavu lidských práv v zemi. České Ministerstvo zahraničních věcí ale tvrdí, že o porušování lidských práv v této zemi jednalo.

„Z oficiálního prohlášení ministerstva se zdá, že důraz byl kladen především na ekonomickou spolupráci. V závěru vyjádření se pak nachází jedna obecná zmínka o lidských právech, ze které ovšem není jasné, zda byla řeč o porušování lidských práv přímo v Ázerbájdžánu," uvádí v prohlášení Člověk v tísni.
Ve zmíněném ministerském komuniké se bez dalších podrobností uvádí, že se během Zaorálkova jednání „v souvislosti s předsednictvím Ázerbájdžánu v Radě Evropy také diskutovala otázka dodržování lidských práv". Země od poloviny května předsedá Výboru ministrů Rady Evropy.

„Mohu doplnit, že se mluvilo konkrétně o stavu lidských práv v Ázerbájdžánu," sdělila ČTK mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

Ázerbájdžán čelí kritice, že nerespektuje lidská práva a že tamní opozice a aktivisté čelí zastrašování. V dubnu komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks zveřejnil zprávu o zhoršujícím se stavu lidských práv v Ázerbájdžánu. Vláda v Baku ale tvrdí, že obyvatelé této devítimilionové země bohaté na ropu se těší všem svobodám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…