Zaorálek v Indonésii domlouvá obchody. A v Barmě pak bude prodávat i pivo

25.02.2016 12:16

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes na návštěvě Indonésie mluvil s tamními nejvyššími představiteli mimo jiné o posílení vzájemných obchodních vztahů a pozval prezidenta Joko Widoda do Prahy. Ten pozvání přijal, uvedl šéf diplomacie na svém twitterovém účtu. Zaorálek se dnes setkal rovněž s ministryní zahraničí Retno Marsudiovou.

Zaorálek v Indonésii domlouvá obchody. A v Barmě pak bude prodávat i pivo
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

"Prezident Indonésie Joko Widodo přijal pozvání do Prahy. Konstatoval, že diplomacie mezi námi je živá a funguje. Teď musí začít fungovat také obchodní vztahy. Mluvili jsme o odstraňování obchodních bariér," napsal Zaorálek na twitteru.

Právě obchodní vztahy jsou jedním z hlavních témat Zaorálkovy asijské cesty, proto ho doprovází podnikatelské delegace čítající 32 členů. Ekonomická spolupráce s jednou z nejlidnatějších zemí světa by se podle české strany mohla rozšířit například na oblast bezpečnosti a obrany.

Během jednání s ministryní Marsudiovou se hovořilo i o konfliktech na Blízkém východě. "Indonésie se snaží smiřovat Saúdskou Arábii s Íránem. Podporujeme to. Přispívají ke stabilizaci Blízkého východu," sdělil Zaorálek, který rovněž připomněl, že Indonésie je největší muslimskou zemí světa a zároveň dobrým příkladem umírněného islámu a demokracie.

Další zastávkou po Indonésii bude pro Zaorálka Barma, kam se přesune v sobotu. Mám se setkat i s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Někdejší disidentka a vězeňkyně bývalého barmského režimu Su Ťij stojí v čele bývalé opoziční strany Národní liga pro demokracii (NLD), která po loňských listopadových volbách získala většinu v parlamentu.

Hospodářská komora ČR uvedla, že barmští a indonéští partneři se zajímají také o spolupráci v energetice, stavebnictví, dopravní infrastruktuře, potravinářském průmyslu a technologiích včetně minipivovarů, obalové technice, zemědělské technice, zdravotnictví a zdravotních přípravcích, právním poradenství a bankovnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…