Zaorálek v rozhlase mluvil o skotském referendu i o zelených mužících na východní Ukrajině

19.09.2014 18:20

O okolnostech skotského referenda, o tom, proč sociálnědemokratický europoslanec Jan Keller hlasoval proti asociační smlouvě nebo jak zastavit pronikání ruských vojáků na východní Ukrajinu, se mluvilo v pátečním vydání diskuzního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, jehož hostem byl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zaorálek v rozhlase mluvil o skotském referendu i o zelených mužících na východní Ukrajině
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Ministr uvedl, že skotské referendum nebylo o extremismu, ale daleko víc o směřování celé Velké Británie. Zaorálek prý cítil, že Skotové referendem dávají najevo nesouhlas s tím, jak se Británie vyvíjí. „Skotsko je jiné, daleko více se tam klade důraz na boj s nerovností,“ uvedl ministr.

Kellerovy argumenty jsou racionální. Ale...

Moderátorka Helena Šulcová se pak Zaorálka zeptala, jak se dívá na to, že jediným europoslancem sociálnědemokratické frakce, který hlasoval proti schválení asociační smlouvy EU s Ukrajinou, byl lídr eurokandidátky ČSSD Jan Keller. Ministr odpovídal velmi diplomaticky. Zmínil, že Keller požadoval, aby se o celé věci hlasovalo až po ukrajinských parlamentních volbách, které se mají konat v říjnu. Protože se dá předpokládat, že nová politická reprezentace bude trvalejší. „Tento argument má racionalitu,“ poznamenal Zaorálek. Podle něj ale v hlasování o asociační dohodě šlo i o odložení začátku její platnosti na leden 2016. Hlasování podle něj bylo důležité i v tom, že odsouhlasením asociační dohody byl současně přijat i postoj Ruska. Ministr tak naznačil, že právě to je jedním z důležitých předpokladů, aby byl Porošenkův mírový plán úspěšný.

Ohledně příměří na Ukrajině přiznal, že je poměrně křehké. Na otázku, za jakých okolností by se mohlo začít uvažovat o zmírnění protiruských sankcí, Zaorálek uvedl, že jedním z argumentů pro to by bylo, „kdybychom věděli, že na východní Ukrajině nejsou zelení mužíci“.

Dodávky zbraní Ukrajině by mohly konflikt eskalovat

Odmítl také, že by se Ukrajině měly dodávat zbraně. „Dodávat vojenskou pomoc na Ukrajinu znamená riskovat, že budeme dodávat zbraně do konfliktu, a tím ho posilovat,“ podotkl s tím, že je snaha hledat všechny způsoby, jak podpořit ukrajinskou stranu. Na druhou stranu ale není zájem na další eskalaci konfliktu.

Na otázku moderátorky, zda lze zelené mužíky, jak se někdy označují ruští vojáci, kteří na Ukrajinu pronikají bez identifikačních znaků, zastavit jen diplomatickými cestami, Zaorálek uvedl, že se to do určité míry daří. „NATO, ani EU nemá v úmyslu přímo vojensky zasahovat v tomto konfliktu. Ale musíme dát najevo, že Rusko musí nést důsledky,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…