Zaorálek varoval před antisemitismem. Zmínil i server, který zveřejnil maily premiéra

12.01.2016 19:10

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes varoval před znepokojivým nárůstem antisemitismu v Evropě i České republice. Jako příklad takové tendence v Česku uvedl například extremistický server White Media. Zaorálek mluvil o nutnosti vypořádat se s protižidovskými náladami na prvním setkání nově jmenované koordinátorky Evropské komise pro boj s antisemitismem Kathariny von Schnurbeinové s partnery z jiných zemí a mezinárodních institucí v pražském Černínském paláci.

Zaorálek varoval před antisemitismem. Zmínil i server, který zveřejnil maily premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Obávám se excesů proti menšinám i proti Židům, které se odehrávají v evropských městech, a dokonce i v České republice," řekl Zaorálek. Dodal, že nejen česká společnost se musí poučit z historie a zabránit tomu, aby nenávist vůči Židům vyústila v podobnou tragédii, jako byl holokaust. "Musíme s vědomím toho, co bylo, zabránit tomu, aby se něco takového opakovalo," prohlásil.

Dokladem toho, že protižidovské sentimenty jsou přítomné i v Česku, je podle něj server White Media, který v posledních týdnech zveřejňoval obsah nabourané e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Připadá mi hrozivé, že na tomto serveru jsou seznamy lidí, kteří posílají děti do židovských škol," poznamenal Zaorálek. "Jsem rozhodnutý o tom mluvit s ministrem vnitra, premiérem a také našimi partnery ve Spojených státech a Izraeli," doplnil.

Prevence šíření antisemitismu prostřednictvím internetu je podle koordinátorky Schnurbeinové jednou z oblastí, které se chce společně s partnerskými zeměmi a organizacemi ve své funkci intenzivně věnovat. Jako další ze svých cílů uvedla vzdělávání v oblasti lidských práv nebo zavedení evropské legislativy, která zakazuje popírání holokaustu, ve všech členských státech. Čtvrtou prioritou je podle ní zamezit diskriminaci v oblasti služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…