Zaorálek věří, že Čech zřejmě unesený v Libyi stále žije

12.03.2015 14:11

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že Čech pohřešovaný v Libyi s dalšími cizinci po pátečním útoku na ropné pole Ghaní je naživu. Šéf diplomacie to řekl dnes novinářům. Česko se nyní podle něj snaží především zjistit, kde se pohřešovaný muž nachází. Variant je podle ministra několik. "Předpokládám a věřím, že český občan je naživu," uvedl .

Zaorálek věří, že Čech zřejmě unesený v Libyi stále žije
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

"Předpokládám a věřím, že český občan je naživu," uvedl Zaorálek, podle něhož je stále "suverénně nejpravděpodobnější variantou", že muž byl s dalšími osmi pracovníky firmy VAOS unesen radikály z libyjské odnože organizace Islámský stát.

Předpokládáme, že je naživu. Jistotu ale nemáme

Jistotu, že je naživu, prý ministr nemá. "Ale není to tak, že bychom si mysleli, že je to marné. My předpokládáme, že je naživu, a snažíme se zjistit, kde je," řekl Zaorálek po dnešním jednání krizového štábu na ministerstvu zahraničí.

Konkrétní představu o osudu pohřešovaného Čecha úřad podle Zaorálka zatím nemá. "Je to pořád tak, že máme více hypotéz a vyhodnocujeme je. Jdeme několika směry. To hlavní je zjistit, kde by se měl český občan nacházet. My hledáme první to místo," uvedl ministr. "To se nám v tuto chvíli ještě nedaří určit, protože variant máme více," dodal.

Při hledání ztraceného muže spolupracujeme s dalšími státy

Kolik lidí na jeho nalezení pracuje, odmítl ministr specifikovat. Je jich podle něj ale značné množství. Česko podle Zaorálka spolupracuje s ostatními státy, jejichž občané se po útoku pohřešují, i s mezinárodními organizacemi, které v Libyi působí. Praha do regionu také vyslala dva diplomaty, kteří už jsou na místě a mají sbírat informace a zajišťovat kontakty. Jejich počet je podle Zaorálka dostačující. "Ten počet odpovídá práci, která se má odvést," soudí.

Česku se podle ministra rovněž hlásí řada lidí, kteří tvrdí, že mají v oblasti kontakty, které by mohly pomoci muže najít. Úřady se nyní snaží mezi nimi najít ty nejspolehlivější. "Tohle vyhodnocování kontaktů a jejich hodnoty i těch hypotéz a variant, které se nám nabízejí, to je velká část té práce," přiblížil aktivity ministerstva a tajných služeb.

Čech se pohřešuje spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem. Skupina pracovala v severoafrické zemi pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…