Zaorálek vyhodil Luboše Dobrovského, ten mu píše: Co kdybyste zašel k lékaři?

14.08.2014 9:54

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dopisem odvolal mimo jiných i Luboše Dobrovského z rady Česko-polského fóra. Lidové noviny v článku nazvaném „Jste skvělí, odejděte, napsal Zaorálek“ informují o otevřeném dopisu, kterým Dobrovský na odvolání reagoval. Bývalý ministr obrany a zároveň někdejší velvyslanec v Rusku šéfa diplomacie dokonce posílá na vyšetření k lékaři.

Zaorálek vyhodil Luboše Dobrovského, ten mu píše: Co kdybyste zašel k lékaři?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Ministr Zaorálek odvolal několik členů Česko-polského fóra. Výpovědi podle LN dostali ponejvíc havlisté, atlantisté a zastánci prioritní vazby na Polsko.

Konflikt prý způsobil dopis z konce července, jím Zaorálek odvolává z funkce několik členů fóra, tedy platformy zřízené ministerstvem před šesti lety k posílení vazeb mezi Českem a Polskem. Jedním z odvolaných je právě Luboš Dobrovský. Ministr mu v dopise nejprve děkuje za dobrou práci a vzápětí jej odvolává.

Dáme vztahům nové impulzy

„Desítky úspěšných realizací a zájem veřejnosti předčily naše očekávání a ukázaly na velký a dosud ne zcela využívaný potenciál, který může napomoci jak k lepšímu poznávání, tak i rozvíjení nové spolupráce v důležitých oblastech,“ napsal Zaorálek.

Důvody pro odvolání ministr neuvedl, pouze psal o potřebě nových impulzů. „Domnívám se, že v současnosti je třeba dát česko-polským vztahům nové impulzy, a tudíž jsem přistoupil k rekonstrukci obsazení části Programové rady,“ napsal s tím, že Dobrovského odvolává k 31. 8. 2014.

Musím se cítit ohrožen

Na Zaorálkův list Luboš Dobrovský reagoval otevřeným dopisem, z nějž LN citují. „Pane Zaorálku, lichotíte mi, děkujete za dobrou práci, a odvoláváte mě,“ stojí v úvodu reakce. „Pokud jste opravdu ten podivný a obsahově rozporuplný dopis psal vy, nejste si, abych se vyjádřil co možná korektně, zcela vědom rozpornosti argumentů svých rozhodnutí? V takovém případě se jako občan státu, v němž jste člen vlády, musím cítit ohrožen,“ píše dále bývalý diplomat a Zaorálka vyzývá k rezignaci a k návštěvě lékaře. „Neměl byste, pane doktore Zaorálku, zvážit rezignaci na politické funkce a pospíšit k lékaři?“ nabádá ministra Dobrovský.

Dobrovskému prý vadí, že ministr zahraničí členy vedení fóra ani nesvolal a jejich odvolání odbyl dopisem. Spolu s Dobrovským byli odvoláni ještě další tři lidé, a to bývalý první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider, politolog a dosavadní místopředseda programové rady Břetislav Dančák a šéf sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Proč si ministr vybral právě tuto čtveřici, podle LN není jasné a ministr deníku na dotaz neodpověděl. Jeho úřad jen říká, že noví členové budou známí v září a odvolává se prý na „nové impulzy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…