Zaorálek vzal zpět diplomaty, které vyhodil Schwarzenberg. Tlačil ho k tomu soud

12.08.2014 13:04

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijal zpátky tři diplomaty, kterým byl před dvěma lety ukončen pracovní poměr. Dotyční patřili do skupiny vysokých úředníků ambasád, které jeho předchůdce Karel Schwarzenberg propustil kvůli údajným prohřeškům. Soud jim postupně dává za pravdu, že výpovědi byly neoprávněné, tudíž se dá čekat, že se řady navrátilců do budoucna rozšíří.

Zaorálek vzal zpět diplomaty, které vyhodil Schwarzenberg. Tlačil ho k tomu soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Karel Schwarzenberg v roce 2012 na základě zpráv Generální inspekce propustil více než desítku vysokých úředníků ambasád včetně několika velvyslanců. Někdejší ministr zahraničí totiž z obdržených podkladů nabyl přesvědčení, že šlo o tak závažná pochybení, že je bylo nutno řešit okamžitým rozvázáním pracovního poměru.

Část diplomatů se s vyhazovem nesmířila a výpověď napadla u soudu. Nutno podotknout, že soudci dávají v drtivé většině svých rozhodnutí za pravdu vyhozeným úředníkům. V případech, které již byly ukončeny, označil soud výpovědi za neplatné.

Návrat vyhozených diplomatů

Rozhodnutí soudu uvolnilo ruce současnému ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi, který se rozhodl napravit pochybení svého předchůdce a některé z vyhozených diplomatů už přijal zpět. Jedním z navrátilců je bývalý konzul v Hanoji Tomáš Kadlec, který byl na hodinu vyhozen za to, že důsledně nevyužíval systém pro vydávání víz Visapoint. Diplomat se proti výpovědi odvolal k soudu a ten mu v první instanci dal za pravdu. Kadlec tak mohl být přijat zpět, zatím dočasně, dokud soud definitivně nerozhodne.

Natrvalo se již na ministerstvo vrátili Josef Vrabec a Filip Velach, kteří v minulosti působili na ambasádě v Jemenu. S těmi již úřad uzavřel i smír, a své žaloby proti ministerstvu proto stáhli.

Diplomaté se ke svému návratu nechtějí vyjadřovat. Sám Schwarzenberg je nyní v reakcích na současný stav zdrženlivý. „Bylo to před dvěma lety a musel bych to nastudovat," sdělil serveru Aktuálně.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…