Zaorálek zabral dvě stránky v nejčtenějších novinách. Prozradil, co mu řekl Putin

30.07.2014 7:55

Vladimir Putin se výrazně změnil, dnes je nevyzpytatelnější, než před několika lety. Ani on však nežije ve vzduchoprázdnu a podnikatelé kolem něj na něj nepochybně budou tlačit, aby se vrátil k jednacímu stolu. To si myslí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který varuje především před tím, aby se na sílu odpovídalo silou. V tom bychom se prý měli poučit z první světové války, rozpoutané takto nerozvážně právě před sto lety.

Zaorálek zabral dvě stránky v nejčtenějších novinách. Prozradil, co mu řekl Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí poskytl rozhovor deníku Blesk, ve kterém se mimo jiné podělil o své zážitky z půlroku ve funkci šéfa diplomacie. A rovněž o své dojmy z ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho prý viděl jen jednou, když přiletěl do Prahy a během asi dvacetiminutového rozhovoru mu měl neustále opakovat, abychom si dali pozor na Brusel.

Zaorálek sám má pocit, že se Putin ve funkci výrazně změnil. „Současnost ukazuje politika, jenž je daleko tvrdší a nevyzpytatelnější, než byl Putin, kterého si pamatuji ještě před deseti lety," říká ministr. Ten si však stále myslí, že na současné dění, kdy jsou hranice států v plamenech, existuje jediné řešení - silná a jednotná Evropa. 

Situace na Ukrajině podle něj nabyla rozměrů, které si nikdo nepřál. „Střílení a zbraně musí být nahrazeny diplomatickými metodami," říká rozhodně. Jakékoliv jiné uvažování by podle Zaorálka vedlo ke katastrofě. Uvádí sarajevský atentát, jehož sté výročí jsme si nedávno připomínali. Omezený regionální problém tehdy vinou neprozíravosti přerostl v celosvětový konflikt. „Máme zkušenost z minulosti, že si nemůžeme dovolit na sílu odpovídat silou," uvedl Zaorálek.

I s prezidentem Putinem se podle něj dá jednat. Ani ruský prezident totiž podle něj nežije ve vzduchoprázdnu, je obklopen podnikateli, kteří mají zájem obchodovat se Západem a nepochybně jsou ze současné situace nešťastní. Zaorálek věřil, že impulsem, který přivede všechny za jednací stůl, bude katastrofa sestřeleného malajsijského letadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…