Zaorálkovo ministerstvo odsoudilo raketový útok na Izrael

14.03.2014 22:10

České Ministerstvo zahraničních věcí v pátek odsoudilo čtvrteční raketový útok na Izrael radikály z pásma Gazy a vyzvalo k ukončení těchto útoků. Současný růst napětí mezi palestinskými územími a Izraelem Česká republika sleduje se znepokojením, uvedlo ministerstvo v prohlášení a podpořilo nynější snahy šéfa americké diplomacie Johna Kerryho o dosažení míru na Blízkém východě.

Zaorálkovo ministerstvo odsoudilo raketový útok na Izrael
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na Izrael ve čtvrtek večer dopadly čtyři rakety odpálené z pásma Gazy, a to navzdory platnému příměří, které mezi Izraelem a palestinskými radikály zprostředkoval Egypt. Podle izraelské armády si střely nevyžádaly žádné zraněné i díky tomu, že prakticky všechny rakety zneškodnila izraelská protivzdušná obrana. Útok ještě týž den odsoudil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nebo britský premiér David Cameron.

V pátek v podobném tónu reagovala také česká diplomacie. „Důrazně odsuzujeme nedávnou vlnu raketových útoků ze strany militantních organizací v pásmu Gazy vůči nevinným civilistům v Izraeli. Tyto násilné činy musí být okamžitě zastaveny," vyzval Černínský palác.

„Česká republika se znepokojením sleduje současnou eskalaci situace v Izraeli a v pásmu Gazy," uvedlo ministerstvo. Podpořilo přitom nynější snahy o mírové urovnání blízkovýchodního konfliktu, které vyvíjí Kerry. „Jsme přesvědčeni, že pouze přímá mírová jednání mohou vést k takovému řešení, které bude založeno na existenci dvou států žijících vedle sebe v míru a bezpečí," soudí česká diplomacie.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…