Zaorálkovo ministerstvo posílá hračky dětem do Aleppa

11.03.2017 17:24

Děti v syrském městě Aleppo, které loni před Vánoci po čtyřech letech bojů s povstalci ovládla syrská armáda, dostaly na začátku března stovky hraček z České republiky. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí.

Zaorálkovo ministerstvo posílá hračky dětem do Aleppa
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na předvolebním setkání v Přerově

Sbírku hraček organizoval odbor Blízkého východu a severní Afriky ministerstva. Další hračky z Česka rozdělí Syrský arabský půlměsíc (SARC) v nejbližší době dětem v okolí hlavního města Sýrie Damašku. Plyšová zvířátka a hračky určené ke vzdělávání byly do Sýrie dopraveny společně s dodávkami humanitární pomoci, kterých Česko poslalo do Sýrie několik. Součástí zásilek jsou také zdravotnické pomůcky či sušené mléko.

„Část hraček směřovala přímo dětem zasaženým probíhajícím konfliktem a SARC je předával prostřednictvím svých center,“ uvedlo ministerstvo. Další hračky převzala centra pro postižené děti. „Darované věci pomohou s výukou a rehabilitací dětských pacientů,“ dodalo ministerstvo.

Česká republika poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu. Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů korun.

Loni v červnu vláda pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

Celkem za loňský rok vydala Česká republika na humanitární pomoc přes sto milionů korun. Většinu peněz poskytla obětem válek zejména v Iráku, Sýrii a v afrických zemích.

Pro letošek počítá česká diplomacie s navýšením rozpočtu na humanitární projekty na 130 milionů korun. Výrazná část rozpočtu půjde opět na podporu uprchlíků, vysídlených osob a zemí postižených konfliktem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…