Zaorálkův náměstek: Když nechcete sankce, tak alternativou je jen vojenská pomoc Ukrajině

18.08.2014 19:45

Délku trvání sankcí EU proti Rusku odhaduje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na řádově několik měsíců. Domnívá se to na základě toho, že Ukrajině se daří získávat pod kontrolu další území, a proto předpokládá, že boje skončí snad do měsíce. Prouza to uvedl v pondělním vydání pořadu Interview ČT24.

Zaorálkův náměstek: Když nechcete sankce, tak alternativou je jen vojenská pomoc Ukrajině
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

V pořadu se mluvilo také o tom, kde by mohly české firmy najít nová odbytiště místo ztraceného ruského trhu. Prouza v této souvislosti zmínil Kazachstán, Bělorusko, Ázerbájdžán, země Perského zálivu či africké státy. Ve všech těchto státech nás prý znají jako průmyslově rozvinutou zemi, což je pro české exportéry výhodou.

Prouza přiznal, že v současnosti nikdo nechce, aby se válka sankcí dál stupňovala, ale jejich cílem je přimět Rusko usednout k jednacímu stolu. Kromě často zmiňovaného omezení dovozu potravin či průmyslových výrobků ale podle Prouzy Rusko velmi bolestivě zasáhne omezení jeho přístupu na kapitálové trhy, což mu velmi prodraží jakoukoliv modernizaci tamní ekonomiky.

Na otázku moderátorky Světlany Witovské, zda neexistuje jiný způsob, jak Rusko přimět k zasednutí za jednací stůl, než jsou sankce, Prouza uvedl, že jedinou alternativou sankcí je vojenská pomoc Ukrajině.

Firem, co budou chtít sankce obejít, prý moc nebude

V poslední době se v médiích objevily informace, jakým způsobem lze sankce obejít, například založením firmy v Hongkongu, kde se zboží opatří novými etiketami a vyveze do Ruska. Podle Prouzy v EU moc firem takto odvážných asi nebude, protože všechny země EU mají zákony, které za takové jednání firmy trestně stíhají. V ČR na dodržování sankcí dohlíží licenční správa Mnisterstva průmyslu a obchodu a Finančně analytický útvar Ministerstva financí.

Na otázku, zda je šance, že maďarský premiér Viktor Orbán získá v EU spojence pro svou snahu zmírnit protiruské sankce, Prouza uvedl, že Maďarsko je s ruskou ekonomikou hodně provázané, takže Orbán ani nemá možnost postupovat jinak. Nicméně mezi ostatními státy EU prý asi odezvu na svoji snahu nezíská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …