Západ chtěl volný trh. Ale jen tak, aby to vyhovovalo jemu. Mocný ruský expert Lukjanov přináší další pohled na sankce za Ukrajinu

29.09.2014 8:01

Vlivný předseda Ruské rady pro zahraniční a obrannou politiku Fjodor Lukjanov ve svém článku rozebírá sankce v souvislosti s členstvím Ruska ve Světové obchodní organizaci. Trh dle jeho názoru ustupuje politickým rozhodnutím, a to prý nepřináší nic dobrého.

Západ chtěl volný trh. Ale jen tak, aby to vyhovovalo jemu. Mocný ruský expert Lukjanov přináší další pohled na sankce za Ukrajinu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

„Poprvé v historii jsou uplatňovány sankce proti zemi, která je schopna na ně patřičně reagovat. V porovnání s Argentinou či Jugoslávií, vůči kterým byly uplatňovány sankce v minulosti, je Rusko vzhledem ke své velikosti přece jenom jiný kalibr. Vladimir Putin letos v létě zavedl embargo na dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropy a Spojenýcn států amerických. Je více než výmluvné, že se tato opatření nazývají Zvlášní ekonomická opatření, jejichž cílem je zajistit bezpečnost Ruské federace," všímá si Lukjanov.

Těchto a podobných jazykových nuancí si často média všímají nejvíce. Pojmenování ruského embarga tímto způsobem není náhodné a je třeba jej vnímat v kontextu členství Ruska ve Světové obchodní organizaci (WTO). Článek XXI ve Všeobecné dohodě o clech a obchodu (GATT) v části nazvané „bezpečnostní výjimky“ říká, že každý členský stát má právo přijmout taková opatření, která považuje za nezbytná pro ochranu svých základních bezpečnostních zájmů... Pokud se to týká období války či jiné mimořádné situace v mezinárodních vztazích. „Uvedená formulace je poměrně vágně napsána a umožňuje danému státu vyložit si ji mnoha způsoby. Za mimořádnou situaci v mezinárodních vztazích se dá považovat kde co," upozorňuje Lukjanov.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

„Ostatně prezident Putin zdůraznil, že jím zavedené opatření na dovoz výše zmíněných komodit není v rozporu se závazky Ruska vůči WTO. Podle znění podepsané dohody o členství ve WTO máme právo v rámci zajištění bezpečnosti naší země přicházet s určitými restrikcemi. Oni nám znemožnili přístup k úvěrům od mezinárodních bank. Tím si v podstatě zajistili mnohem příznivější podmínky pro své vlastní výrobky na ruském trhu. V tomto ohledu jsou tedy naše odvetná opatření naprosto oprávněná..." cituje Lukjanov ruského prezidenta.

„Od samého počátku války obě dvě strany konfliktu vydávaly výhrůžná prohlášení, prostřednictvím kterých napadaly opatření přijatá v jejich neprospěch ve WTO. V tomto duchu mluvili i ruský premiér Dmitrij Medveděv a ministr ekonomického rozvoje Alexej Uljukajev ihned poté, co se Obamova administrativa rozhodla několika ruským bankám zamezit přístup do platebního systému Visa a MasterCard. Evropská unie kvůli embargu hrozila Rusku soudem, ke kterému však zatím nedošlo a s největší pravděpodobností nikdy ani nedojde," informuje Lukjanov.

Celý článek v anglčitině najdete ZDE.

„V této válce sankcí tedy obě dvě strany tvrdí, že postupují v rámci platných pravidel WTO. Ale i kdyby se jim podařilo prokázat pochybení svého rivala, na výsledku se nic nezmění. Veškerá rozhodnutí týkající se uvalení sankcí nejsou činěna s ohledem na ekonomickou stránku věci, ale v prvé řadě zde jde o strategické a geopolitické cíle. Orgány věnující se ekonomickým záležitostem jsou buď prostorem či nástrojem ke konfrontaci," odhaluje Lukjanov.

„Přitom bylo vše myšleno přesně naopak. Základní premisou WTO bylo, že ve světě 21. století již nebude docházet k rozsáhlým politickým konfrontacím. Globální ekonomické vzájemně provázané vztahy tlačí tradiční formy rivalit do pozadí a veškeré ekonomické spory by měly být vyřešeny v rámci WTO a dalších podobných institucí. Tato `chyba v přístupu` se však objevila dlouho před konfliktem na Ukrajině. Členství velkých států z rozvíjejících se ekonomik, v prvé řadě Číny, s sebou přineslo různé výklady spravedlnosti. Architekti globálního systému ze Západu si uvědomili, že jimi vytvořené nástroje nyní umožňují uspět i ostatním. Pokud soutěžení mezi velkými mocnostmi roste, vytváří zároveň velké vlny v politice. Zářným příkladem jsou např. americko-čínské vztahy," píše Lukjanov.

„V případě Ruska je zmíněná politizace patrná na první pohled. Geopolitické soupeření mezi Ruskem a jeho západními partnery v rámci WTO prakticky nikdy neskončilo. Sankce proti Rusku ukazují, že trh je rozhodujícím faktorem jen do té chvíle, než na sebe narazí dvě světové mocnosti. Když se do těchto vztahů začne vměšovat politická vůle, trh musí ustoupit. V případě, že bychom uvažovali v duchu této logiky, je potom v sázce samotná podstata globalizace, protože země se na veškeré události dívají pouze svým vlastním pohledem. A to tím spíše, že Spojené státy samy prosazovaly vznik preferenčních obchodních zón, místo stanovení univerzálních pravidel," uzavírá Lukjanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…