Západ chystá Srbsku osud Ukrajiny, varuje analytik

14.12.2017 11:27

Západ chce definitivně rozhodnout za samotné Srby o jejich geopolitické orientaci, varuje analytik Mirko Raduševič na serveru Literarky.cz. Odvolává se tak na známého historika Čedomira Antiće.

Západ chystá Srbsku osud Ukrajiny, varuje analytik
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Jak si Raduševič všímá, po odtržení Kosova od Srbska mají podle jeho slov následovat další oblasti, jako je Sandjak, kde žijí Albánci a rovněž Vojvodina, jež je známá svými separatistickými tendencemi. 

Antić tvrdí, že to, co má v brzké budoucnosti nastat v Srbsku, má své konotace s Ukrajinou, která je jakýmsi příkladem budoucnosti, která Srby čeká. Podle něj je to otázka času, kdy USA a NATO k tomuto řešení přikročí,“ poznamenal Raduševič. 

Všímá si jeho slov, kdy v příštím roce by podle něj měla přijít na řadu otázka Bosny a Sanjaku, kdy zdejší představitel Albánců Sulejman Ugljanin plánuje vytvořit tzv. „malou Bosnu“ a chce sem povolat jednotky OSN. „Navíc Ugljanin také touží po území, kde žije většina Srbů,“ dodal podle Raduševiče historik. 

Původní text ZDE

„Čedomir Antić vidí nebezpečí v tom, že Západ již v minulosti podporoval separatistické tendence na území bývalé Jugoslávie, čehož chce nyní využít v tlaku na Srby, aby je i silou donutil spolupracovat s NATO a se Západem vůbec,“ zmínil Raduševič, kdy Antić podle něj také porovnává chování mezinárodního společenství ke kosovským Albáncům a Srbům. 

„Podle komentářů srbských médií nalezla slova historika Antiće velký ohlas a komentátoři se shodují v tom, že silné a nezávislé Srbsko je mnohým trnem v oku. Upozorňují na srbskou opozici, která je údajně ochotná prodat zájmy Srbů za špetku slávy a moci,“ sdělil Raduševič.

Závěrem dodal, že muslimská stopa na Balkáně je podmíněna složitými vztahy mezi jednotlivými muslimskými státy a konfliktní situací mezi USA a Tureckem. 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…