Západ jednotně proti Rusku? Už ne

16.06.2016 7:08

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě Řecka zopakoval, že otázka ukrajinského Krymu je uzavřena. Vlastní ho Rusko a už se na tom nic nezmění. Západ navíc varoval, že ruská armáda bude muset reagovat na pohyby amerických vojsk v Evropě. Řecký premiér Alexis Tsipras Putina podpořil, když volal po zrušení protiruských sankcí. Stojí za pozornost, že po zrušení sankcí volá už i předseda německé sociální demokracie a vicekancléř Sigmar Gabriel.

Západ jednotně proti Rusku? Už ne
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Který předseda politické strany má vaše sympatie?

1%
26%
5%
2%
54%
6%
hlasovalo: 10519 lidí

„Pokud jde o Krym, tuto otázku považuje Rusko navždy za uzavřenou. Nebude o tom nikdy a s nikým diskutovat,“ prohlásil ruský prezident při návštěvě Řecka. Informovala o tom britská BBC. Právě obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem bylo důvodem k vyhlášení západních sankcí vůči Rusku.

Putin se vydal na cestu do EU, aby posílil pošramocené vztahy s evropskými partnery a v Athénách se mu dostalo podpory. Premiér Alexis Tsipras volal po zrušení těchto sankcí. „Opakovaně jsme říkali, že bludný kruh militarizace a užívání rétoriky z dob studené války jsou kontraproduktivní. Řešením je dialog,“ zaznělo z úst řeckého předsedy vlády.  

Celý text v angličtině najdete zde.

Stojí za pozornost, že řecký premiér nevyzýval ke zrušení sankcí vůči Rusku jako jediný. Stejný názor vyjádřil podle serveru euractiv.com i německý vicekancléř a předseda německé sociální demokracie Sigmar Gabriel. Velmi tím pobouřil ukrajinskou vládu, která chce slyšet, zda Gabriel promluvil jménem celé německé vlády, nebo jde pouze o jeho osobní stanovisko. „Požádali jsme ministerstvo zahraničí, aby potvrdilo, zda tento názor vyjadřuje stanovisko celé vlády,“ konstatoval ukrajinský velvyslanec v Německu. Pokud by šlo o názor celé vlády, vyvolalo by to prý „zklamání a hořkost v Kyjevě“, protože Rusko by spíše mělo čelit jednotné Evropské unii.

Gabriel se proti ruským sankcím vyslovil na akci určené k propagaci plynovodu Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem – na konferenci Russlandtag neboli Ruský den. Německá kancléřka Angela Merkelová doposud trvala na tom, že protiruské sankce mohou být zrušeny až poté, co bude naplněna dohoda z Minsku. Pokud by se však čekalo právě na naplnění této dohody, Rusko by se zrušení sankcí nemuselo dočkat v dohledné době, protože příměří mezi ukrajinskou armádou a separatisty podporovanými Ruskem je opakovaně porušováno z obou stran.

Anketa

Kdyby někdo navrhl obnovení Československa, byli byste pro?

79%
21%
hlasovalo: 12522 lidí

Rovněž není bez zajímavosti, že Francie udělila vstupní víza ruskému ministrovi zemědělství, ačkoli je uveden na sankční listině nežádoucích osob.

Celý text najdete zde.

Putin dal také najevo, že Ruská federace bude muset reagovat na plány USA ohledně vybudování protiraketového deštníku v Polsku a v Rumunsku. Jestliže se Rumunsko doteď vůbec nemuselo zajímat o kroky Ruska, teď se to podle Putina změní, protože ruská armáda nemůže ponechat bez odpovědi kroky americké armády.

NATO tvrdí, že připravovaný protiraketový deštník má spojence chránit před raketami z Blízkého východu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…