Západ kritizuje Rusko, ale co dění na Ukrajině? Rakouský časopis nemlčí

24.04.2015 21:43

Západní média často kritizují Rusko za potlačování svobody názoru, svobody tisku a tak podobně. Stejně kriticky však nepřistupují k diskriminaci na Ukrajině, z níž jsou vykazováni ruští novináři a někteří jejich ukrajinští kolegové kritizující Kyjev jsou dokonce vražděni. Totéž se týká politiků, kteří vyjadřují proruské postoje. Připomíná to rakouský časopis Profil a českou verzi zprávy přináší server Týden.cz

Západ kritizuje Rusko, ale co dění na Ukrajině? Rakouský časopis nemlčí
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Letos 12. února odebral ukrajinský parlament zhruba stovce zástupců ruských médií akreditace. Do veřejných ukrajinských institucí včetně ministerstev nesmějí od té doby vstoupit především pracovníci ruských sdělovacích prostředků. Z Ukrajiny jsou opakovaně vykazováni ruští žurnalisté, je jim zakazován vstup do země, jsou zatýkáni či je jim vyhrožováno,“ píše server.

Problémů není právě málo

Prorusky píšící novinář Oles Buzyna byl dokonce zavražděn. Totéž platí o někdejším politikovi Strany regionů exprezidenta Viktora Janukovyče Olegu Kalašnikovi. Současný prezident Petro Porošenko sice volá po rychlém vyšetření případů, ale především proto, aby nemohly být zneužity ruskou stranou jako provokace.

Ukrajinský parlament také schválil zákon, který zakazuje propagaci nacismu a komunismu. V případě jihovýchodních regionů země by se tento zákon, který dnes čeká na podpis prezidenta, mohl stát dalším zdrojem napětí na Ukrajině. Ne každý totiž vzpomíná na éru sovětské komunistické nadvlády ve zlém. EU teď navíc řeší otázku, do jaké míry se zákaz propagace komunismu shoduje s právem na názorovou svobodu.

Aby toho nebylo málo, hrdiny Ukrajiny se mají stát příslušníci Ukrajinské osvobozenecké armády, kteří spolupracovali s nacisty a mají na svědomí tisíce životů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…