Západ provokacemi Rusů hazarduje s katastrofou. V Sýrii je to prý skutečný průšvih. Prestižní britský list varuje

22.10.2016 21:32

Novinář Rod Liddle na stránkách britského listu Spectator kritizoval sílící protiruskou rétoriku Západu. Na článek české čtenáře upozornil například server Prvnizpravy.cz.

Západ provokacemi Rusů hazarduje s katastrofou. V Sýrii je to prý skutečný průšvih. Prestižní britský list varuje
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Podle Liddlova názoru jsou útoky na Moskvu ze strany vojáků a politiků ze Západu nejenom pokrytecké, ale také nebezpečné – dříve či později se provokace vůči Kremlu mohou proměnit v západní katastrofu.

Novinář poukázal na to, že britský ministr zahraničí Boris Johnson svolával demonstrace před ruským velvyslanectvím. Důvodem byly údery ruských a syrských letadel na Aleppo. Nicméně o týden později začal Západ vyhánět IS z jeho poslední pevnosti v Iráku – Mosulu. Během této akce koaliční síly, samozřejmě s chirurgickou přesností, bombardují výhradně vousaté teroristy, zatímco slušným a demokraticky smýšlejícím místním lidem ani vlas z hlavy nespadne, píše Liddle ironicky.

Upozornil na to, že OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže jednohlasně varovaly, že výsledek hrdinného boje o Mosul udělá uprchlíky z více než jednoho milionu lidí a počet obětí pravděpodobně bude ve stovkách. „A když se to stane, na vině za všechno, samozřejmě, budou radikálové IS nebo pomstychtiví šíité v irácké armádě, nebo vražedná kurdská milice – jen ne koalice. Nemáme s tím nic společného,“ podotýká novinář.

Celý text je ZDE

Podle něj jsou akce koalice v Sýrii a Iráku nekonzistentní a nelogické, stejně jako všechny operace Západu na Středním východě v posledních letech. Počínaje invazí do Iráku a podporou spíše efemérního „arabského jara“ a konče operaci v Libyi, s jejími katastrofálními následky. „Vycházeje z nejlepších úmyslů, ve jménu požehnaného liberálního mesianismu, jsme odsoudili na smrt mnohem více lidí než Rusové se svým Putinem. V Sýrii a Iráku bojujeme na straně sil, které ve skutečnosti neexistují – jacísi mýtičtí „umírnění“, kteří nebojují za džihád, ani pro (syrského prezidenta Bašára) Asada. Přičemž syrské liberální demokraty lze spočítat na prstech jedné ruky,“ píše Liddle.

Jak dodává, asi před měsícem měl možnost popovídat si s někým, kdo pracuje s uprchlíky v Iráku a Sýrii a očividně nechová sympatie k Asadovu režimu. „Zeptal jsem se ho, jaký druh scénáře by měl být nyní nejvýhodnější. Řekl: ‚Co nejrychlejší vítězství Rusů a Asada. To by minimalizovalo civilní oběti.‘ Přesto se ze všech sil snažíme nedopustit takový výsledek, a tedy pouze prodlužujeme válku,“ dodal Liddle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…