Západ prý začíná ztrácet trpělivost s Ukrajinou. Už i nejhorlivější zastánci...

13.12.2016 21:54

Server německého deníku Die Welt upozorňuje, že Západu dochází trpělivost s Ukrajinou. Od této země se prý začínají odvracet i její poslední zastánci. Prezident Petro Porošenko ztrácí důvěru.

Západ prý začíná ztrácet trpělivost s Ukrajinou. Už i nejhorlivější zastánci...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Kyjev, Ukrajina

„Předtím, než byla tato země napadena Ruskem, Evropská unie, mezinárodní měnový fond a další dárci velkoryse přehlíželi korupci a oligarchii panující na Ukrajině. Jenže tato trpělivost se vyčerpala,“ píše hned v úvodu server.

S korupcí v této zemi by měla v roli nejvyšší bojovnice zatočit někdejší gruzínská politička Khatia Dekanoidze, která dnes pracuje pro Ukrajinu. Před pár dny však sama hodila „ručník do ringu“, když v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse konstatovala, že na Ukrajině sice existoval prostor pro provedení důležitých hospodářských a protikorupčních reforem, jenže k nim nedošlo krátce po Majdanu v roce 2014 a dnes už k nim schází politická vůle.  

Celý komentář najdete zde.

K situaci na Ukrajině se vyjádřil také Evropský účetní dvůr. Vydal zprávu, v níž se můžeme dočíst, že Ukrajina dosáhla jen malého pokroku v boji s korupcí a ve snaze narovnat podnikatelské prostředí. A to i navzdory multimiliardové pomoci, které se Ukrajině dostalo ze strany EU. Boj proti korupci podle autorů zprávy umdlévá, protože státní moc a politické strany nejednají nezávisle, nýbrž pod vlivem oligarchů.

Největším pomocníkem Ukrajiny je ovšem Mezinárodní měnový fond a i z něj už zaznívá varovný hlas šéfky Christine Lagardeové, která upozornila vládu v Kyjevě, že miliardová pomoc může být pozastavena. Ukrajinský prezident Petro Porošenko proto okamžitě přispěchal s ujištěními, že vláda bude v reformách a v boji s korupcí i s oligarchy pokračovat a udělá vše, co bude v jejích silách.

Zahraniční odborníci však Porošenkovi už často nevěří. Hůl nad ním láme ukrajinský investiční bankéř Aivaras Abromavičius. Proti prezidentovi se postavil i někdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili, jenž nabídl své služby Ukrajině a chtěl na nohy postavit Oděsu. Vyměnil stovky policistů, daňových úředníků a snažil se do oblasti přilákat zahraniční investory, jenže narazil. Narazil na nedostatečnou podporu ukrajinského prezidenta Petro Porošenka.

Není sice pravda, že by se na Ukrajině nezměnilo k lepšímu vůbec nic, jenže dosavadní pokrok se zdá věřitelům nedostatečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…