Jan Petránek: Západ se na Ukrajině přepočítal. Kdyby Putin chtěl, je do čtrnácti dnů ve Varšavě, ale on není žádný blázen

05.02.2015 17:33

Většina Rusů je zahořklá z toho, jak vůči jejich zemi postupuje Západ, uvedl v dnešním pořadu Host Radiožurnálu nestor české žurnalistiky Jan Petránek. Myslí si také, že Západ se ohledně Ukrajiny přepočítal. Podle Petránka by se konflikt na východní Ukrajině dal při dobré vůli vyřešit velice rychle.

Jan Petránek: Západ se na Ukrajině přepočítal. Kdyby Putin chtěl, je do čtrnácti dnů ve Varšavě, ale on není žádný blázen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

Upozornil, že americký konzervativní politik a publicista Patrick Buchanan, který psal projevy prezidentovi USA Richardu Nixonovi, předevčírem v listě American Conservative napsal: "Copak se Amerika zbláznila, že chce Rusko vyčerpat válkou na Ukrajině?“ Ve skutečnosti prý v tomto konfliktu o nic jiného nejde.

Petránek si myslí, že většina Rusů je zahořklá z toho, "co jim to ten Západ dělá“.

Od dob Kateřiny II. byl Krym i Ukrajina ruským teritoriem

Buchanan také podle Petránka říká, že od dob Kateřiny II. byl Krym a Ukrajina ruským teritoriem. Zmíněný americký politik prý také říká: "My jsme chtěli Rusko někam zatlačit.“ A připomíná, že Francie s Anglií před 200 lety chtěly odstranit vliv Ruska, který mělo na Balkáně. "Nechtěly pustit Rusko k tomu, aby mělo svoji základnu v Černém moři. Koneckonců mezi carským Ruskem a Británií to byl před 200 lety boj o Afghánistán,“ vysvětlil Petránek s tím, že se vlastně neustále opakuje to, co se dá nazvat soubojem mocností o prostor.

Buchanan prý také říká, že když teď Amerika půjde do toho, co se nyní děje na Ukrajině, tak jí hrozí, že bude poražena. "Je teď nutné kvůli dvěma provinciím jít do války? Nebo natlačit Rusko do čínského objetí? Tomu se Patrick Buchanan strašlivě diví,“ podotkl Petránek.

Kdo neví, co se děje doma a ve světě, nemá právo řídit stát

Zmínil i fakt, že se velice často mluví o tom, že Putin je rozvědčík. "Samozřejmě, kteří z amerických prezidentů neměli pod palcem svoji rozvědku a nesnažili se vycucnout ty nejdůležitější informace o světě,“ poznamenal novinář. Podle jeho názoru ten, kdo neví, co se děje ve světě, a kdo neví, co se mu děje doma, nemá právo vůbec řídit vlastní stát.

Jakmile by byla Ukrajina prozápadní, měla být z Krymu vyhnána ruská černomořská flotila

Vysvětlil také, proč podle jeho názoru Rusko anektovalo loni na jaře Krym. "V okamžiku, kdy Pravý sektor, banderovci a skutečně i fašizující skupinky provedli převrat v Kyjevě, tak Rusko pochopilo, co zpráva, kterou měl Putin určitě tajně na stole, znamená,“ konstatoval Petránek a připoměl, že na Krymu budovaly tři ukrajinské společnosti celý komplex budov, které byly zřejmě zamýšleny, aby se v nich usídlila CIA. "A že tedy jakmile bude Ukrajina ryze prozápadní, tak první věc bude, jak vyhnat ruskou černomořskou flotilu z Krymu,“ řekl Petránek s tím, že by to znamenalo udělat z Ruska druhořadou mocnost. "V ten okamžik tam Putin musel vpadnout. Kdyby tam nevpadnul, tak do dvou let ho musela podříznout vlastní militární věrchuška,“ uvedl. Podle Petránka byla anexe vlastně obranný tah proti tomu, aby Rusko nepřišlo o nejdůležitější námořní a vojenskou základnu.

Rusko neporazil ani Napoleon, ani Hitler a neporazí je ani USA

Podle Petránka se Západ přepočítal, když nechtěl dojít k tomu, že by Ukrajina měla být mostem mezi Evropou a Ruskem, ale že musí tvrdě patřit k Západu. Rusové prý dnes stojí za Putinem. "Říkají: Porazil nás Napoleon? Ne. Porazil nás Hitler? Ne. Porazí nás dnes přes EU Amerika? Ne,“ konstatoval Petránek s tím, že Rusové byli vždy schopní vydržet všechno.

Za hluboký omyl považuje to, když si někdo myslí, že není možná dohoda. "Z ruské strany by o dohodu skoro škemrali. Kdyby to nebylo nedůstojné,“ myslí si Petránek.

Situaci může urovnat nejdůležitější figura v Evropě: Merkelová

Na otázku, jak myslí, že to dopadne na východní Ukrajině, odpověděl, že Angela Merkelová, kterou považuje za "nejdůležitější figuru v Evropě“, by se měla přestat bát těch, kteří ji tlačí do velké konfrontace a říct: Jednou je nutné, aby se to dohodlo. "Protože celá EU nemá na to vojensky porazit Rusko. A Rusko, které za Gorbačova mělo pětimilionovou armádu, má dnes 800 tisíc mužů a nemá na to, aby podniklo invazi do Evropy,“ poznamenal Petránek s tím, že kdyby Rusko chtělo opravdu válčit, tak jak to říkali západní analytici, do 14 dnů by bylo v Kyjevě a na hranici s Polskem. Jenže "Rusko není blázen“, a proto to neudělá.

Podle Petránka Rusko nechce ani ovládnout Luhansk a Doněck, protože tamní lidé nadávají Moskvě za to, že jim nepomáhá. "Putin nemá v rukou páky, které by donutily vzbouřence, aby jej poslouchali. Stejně jako Porošenko a Jaceňuk nemají páky, aby síly, které útočí, zarazili,“ dodal novinář s tím, že jak Porošenko, tak i Putin jsou spíš rukojmími situace, která jde mimo ně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…