Západ stále opakuje stejnou chybu a pomáhá tím teroristům. Britský profesor k tomu sepsal obsáhlý rozbor

28.11.2015 21:02

Islámský stát úspěšně navázal na práci Al-Káidy a ještě ji významně obohatil. Těží navíc z toho, že Západ dělá stále stejnou chybu v boji s islámskými teroristy. Jednu chybu opakuje znovu a znovu a znovu, když se vrhá do špatně promyšlených vojenských operací, čímž významně nahrává právě Islámskému státu.

Západ stále opakuje stejnou chybu a pomáhá tím teroristům. Britský profesor k tomu sepsal obsáhlý rozbor
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Paul Rogers, profesor na katedře mírových studií na Bradford University ve Velké Británii, se zamýšlí nad tím, jak se od devadesátých let minulého století vyvíjel islámský terorismus. Výsadní postavení v této oblasti si vydobyla Al-Káida, jejímž cílem bylo zúčtovat se „zkaženými vládci“ v oblasti Blízkého východu, kteří své země nevedou po správné muslimské cestě. Správné z pohledu radikálů.  

Al-Káida k tomu využívala teroristických útoků jak v blízkém okolí, tak proti západnímu satanovi Spojeným státům. Al-Káida se ale nesnažila vytvořit státní útvar pod svou správou. Jejím největším „úspěchem“ bylo 11. září 2001. V boji proti ním udělal Západ v čele s USA chybu, když se v Afghánistánu i v Iráku rozhodli svrhnout místní vládu. Po provedení úspěšné pozemní operace vyhlásili velké vítězství. Ve skutečnosti tím ale vytvořili podhoubí pro ještě silnějšího nepřítele.

Celý text v angličtině na serveru openDemocracy najdete zde

Islámský stát na plány Al-Káidy navázal, ale zároveň zřídil státní útvar, jejž chce rozšířit na co největší část planety. S budováním chalífátu začal v Sýrii, která byla rozvrácená občanskou válkou. Vznik Islámského státu Západ zaspal, v podstatě mu ještě pomohl, když americký prezident Barack Obama rozhodl o stažení značných sil z Iráku i Afghánistánu.

Místo toho, aby se Západ pokusil o stabilizaci situace v těchto rozbouřených zemích, zahájil útok na Libyi. Došlo na pozemní operaci, po ní bylo opět vyhlášeno velké vítězství, stejně jako v Afghánistánu a Iráku, ale ve skutečnosti došlo k dalšímu prohloubení už tak špatné situace v regionu.  

Tři základní cíle islamistů

Teď široká koalice spojenců podniká vzdušné operace proti Islámskému státu a vyhlašuje úspěchy. Tisíce zabitých radikálů a zničené zásadní komunikační body. Jenže se nezdá, že by to ISIS oslabovalo. Děsivé teroristické útoky v Bejrútu i Paříži ukazují, že se islamistům daří to, co chtějí. Podle Rogerse sledují tři cíle.

„Demonstruje sílu a schopnost navázat na známou historii oslabené Al-Káidy. V co největším měřítku se snaží podněcovat islamofobii, především ve Francii a Velké Británii, aby mohl následně hovořit o střetu civilizací. Snaží se Západ vyprovokovat k ještě agresivnějšímu protiútoku, přičemž by bylo nejlepší, kdyby došlo i k pozemní operaci v islámském regionu,“ píše profesor.

„Pokud se do boje proti Islámskému státu zapojí další a další západní země, které budou chtít situaci vyřešit vojenskou cestou, v podstatě jen zopakují chyby z let 2001 až 2014. A zdá se, že Velká Británie se chystá výrazněji zapojit do útoků proti islamistům.

Upřímně řečeno, je úžasné, že opakujeme stále stejnou chybu a západní lídři padají do stále stejné pasti. Odmítají uznat, že Islámskému státu jde především o vyvolání rozsáhlého konfliktu a jestliže k němu v posledních dnech dochází, islamisté mohou být spokojeni," uzavírá Paul Rogers.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…