Západ udeřil na Saúdy kvůli otřesné vraždě novináře. Objevila se nová fotografie

19.10.2018 15:48

Ačkoli zatím Saúdskou Arábii nestihly žádné sankce, několik politických představitelů západoevropských zemí dalo jasně najevo, že nejasnosti spojené s vraždou saúdského novináře Chašákdžího nehodlají tolerovat.

Západ udeřil na Saúdy kvůli otřesné vraždě novináře. Objevila se nová fotografie
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Nad osudem opozičního saúdského novináře Chašákdžího, který již žil ve Spojených státech, stále panují velké nejasnosti. Saúdská Arábie tvrdí, že celý případ vyšetřuje a vládnoucí královská rodina stále odmítá jakékoli své zapojení do vraždy. Ze světa politiky a diplomacie již přicházej první reakce, které dávají tušit, že zejména „západní“ politici budou na úplném vyšetření všech detailů pravděpodobné vraždy trvat.

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí

Britský, francouzský a nizozemský ministr prozatím zrušili svoji účast na plánované konferenci investorů, která proběhne příští týden od úterý do čtvrtka v Rijádu pod patronátem korunního prince Mohammeda bin Salmana. Jako první svoji účast odvolal britský ministr pro obchod Liam Fox. „Velká Británie je silně znepokojena neobjasněným zmizením saúdského novináře a Fox se rozhodl, že nyní není ten správný čas odjet na konferenci do Rijádu,“ uvedl podle serveru Politico mluvčí britské vlády.

Mluvčí dále konstatoval, že Velká Británie podporuje spolupráci Turecka a Saúdské Arábie při vyšetřování a doufá, že vyšetřování proběhne důkladně, rychle a bude důvěryhodné. „Ti, kteří nesou zodpovědnost na zmizení Chašákdžího, musí nést jasné důsledky svého jednání,“ doplnil mluvčí. Účast odmítl také nizozemský ministr zahraničí Stef Blok a ministr financí Hoekstra, kterým vadí, že Rijád prozatím nebyl schopen poskytnout jasné informace o zmizení novináře.

K bojkotu konference v Rijádu se následně přihlásil také francouzský ministr financí Burno Le Maire a americký ministr financí Steve Mnuchin. „Mluvil jsem o tom s Donaldem Trumpem a s Mikem Pompeem a prostě jsme se rozhodli, že té konference se nezúčastníme,“ napsal Mnuchin na svém twitteru. Mezitím se v tureckém tisku objevily další důkazy, které dokazují, že do vraždy opozičního novináře byla nejspíš zapletena královská rodina.

Turecký deník Sabah zveřejnil fotografie ze 2. října, tedy v den zmizení Chašákdžího, které ukazují poradce korunního prince Mutreba, jak před desátou hodinou vchází do budovy saúdské ambasády. Na fotografii pořízené v 16:45 potom ten samý muž vychází a míří na letiště, ze kterého odlétá do Saúdské Arábie v 17:58 odpoledne. Jak dále píše deník The New York Times, Výbor na ochranu novinářů, Human Rights Watch, Amnesty International a Reportéři bez hranic mezitím tlačí na Saúdy, aby se vyšetřování mohla zúčastnit také OSN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…