Západ ve jménu lidských práv rozvrátil Blízký východ, udeřil poslanec Tejc

29.09.2016 19:43

Za pár dní přicestuje do České republiky tibetský duchovní vůdce dalajláma. Z českých vrcholných politiků se na setkání s ním nikdo nechystá, naproti tomu slovenský prezident Andrej Kiska se s duchovním vůdcem setká. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc vysvětluje, proč se do jisté míry mění postoj Česka v obraně lidských práv.

Západ ve jménu lidských práv rozvrátil Blízký východ, udeřil poslanec Tejc
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

„V posledních letech mám zkušenost s tím, že ve jménu lidských práv a budování demokracie už USA a Evropa pomohly rozvrátit Blízký východ a následky máme teď. Myslím, že bychom měli respektovat odlišnosti a jeden druhého, jak mezi lidmi, tak mezi státy, a mám pocit, že mnozí lidé se scházejí s dalajlámou nikoli proto, aby pomohli Tibetu, ale proto, že to je moderní a možná jim to pomůže ke zviditelnění,“ myslí si poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Jeho názor přinesl server Českého rozhlasu.

Zákonodárce ČSSD uznává, že lidská práva je třeba hájit, ale pokud už to děláme, měli bychom je hájit všude. Nelze na jedné straně kritizovat Rusko nebo Čínu a na straně druhé přehlížet, co se děje v Saúdské Arábii nebo Turecku. Zakazuje snad dnes někdo obchod s Tureckem? Nebo se lidem zakazuje jezdit do Turecka na dovolenou, ptal se Tejc. Ne.To ukazuje, že si vybíráme, kterým zemím budeme lidská práva připomínat a kterým ne, což je špatný přístup.

Někdejší ministr pro životní prostředí Martin Bursík (LES) nabídl poněkud jiný pohled na situaci v Tibetu. O doby, co Čína začala Tibet okupovat, zemřel více než milion Tibeťanů, mimo jiné kvůli hladomoru. Dnes je v zemi evidováno asi 1 500 politických vězňů. I kvůli nim Bursíka mrzí to, jak se teď k dalajlámovi chystají zachovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další klíčoví představitelé státu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…