Západ vnucuje Rusku své hodnoty. Ta mu Martin Hekrdla rozebral, jak je dodržuje sám

03.04.2015 14:02

Komentátor Martin Hekrdla se v textu uveřejněném na serveru altpress.cz zamýšlí nad tím, jak se to vlastně má s těmi západními hodnotami, kde se vlastně vzaly, kdo je vybojoval na kom, a jak se v praxi uplatňují především ve Spojených státech amerických – v zemi, která se jimi ohání snad nejvíc. A obraz, který vykresluje, věru není nijak veselý.

Západ vnucuje Rusku své hodnoty. Ta mu Martin Hekrdla rozebral, jak je dodržuje sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Na Západě se Rusku vyčítá, že nectí lidská práva, zatýká novináře, nebo je rovnou vraždí, případně k volbám nepřipouští opoziční figury. Martin Hekrdla ale připomíná, že ony západní hodnoty, jako je všeobecné, rovné a tajné volební právo, či práva sociální se prosadily většinou až ve druhé polovině dvacátého století. Kupříkladu černoši v USA získali absolutně stejné volební právo až v 60. letech 20. století, ve Švýcarsku pak ženy mohly jít k volbám až v letech sedmdesátých.

Západní oligarchie a Rusko jsou vlastně dvojčata

Proč to? Elity se bály, že dav bude volit jinak ,,než je záhodno“. Dav se hodil kapitalistům k práci, ale k ničemu jinému. Nicméně po zkušenostech s Velkou hospodářskou krizí ze 30. let 20. století se šrouby začaly uvolňovat. Nebylo to tedy z nějaké mírumilovnosti, ale čistě kvůli děsivým zkušenostem z minulosti – pod tlakem. Sociální práva se na Západě rozvíjela i po druhé světové válce, tentokrát z obavy před komunismem. To byla podle Hekrdly naprosto lživá ideologie o tom, že se v zásadě podaří zařídit ráj na zemi, ale pro masy mohla být přitažlivá, bylo jí tedy třeba čelit. V osmdesátých letech se ale začalo ukazovat, že je Východní blok relativně slabý, Západ se přestával bát a zesiloval hlas lidí, kteří měli za to, že trh je třeba opět uvolnit. Jelikož na elity netlačil žádný velký strach v podobě obří hospodářské krize, války nebo schopného protivníka, přistoupily na to s myšlenkou, že lidem vlastně stačí „konzum“.

Celý komentář ZDE

„Už dávno se naše mocenské elity nikoho nebojí. Jejich vnější protihráči jsou kolosy na hliněných nohách (a kromě toho – hlavně pro západní krajní pravici, která je na vzestupu – jsou to kolosy příkladně autoritativní). "Suverenita lidu" mlčí. Pokud zrovna nemává bytostně demokratickým obrněným konvojům, sedí si ustrašeně na vejcích a úspěšně předstírá, že vlastně vůbec není a že jí nikdy nebylo. Proto byl možný ústavní puč v USA v roce 2000, kdy se George W. Bush stal prezidentem své země a "nejmocnějším mužem planety" následkem volebních podvodů na Floridě a rozhodnutím konzervativní soudní oligarchie. Proto je možné v zemi, která je kolébkou evropské demokracie, suchým zamítnutím popřít výsledek jejích voleb. Proto je možné v srdci Evropy hlásat, že stát musí být „řízen jako firma“, a vydávat totalitu dohlížitelů a pohůnků námezdní práce za demokracii. Putinovi a čínskému politbyru musí být vážně líto, že je oligarchie "západních hodnot" nechce vzít na milost. Jako dvojčata…,“ podotýká autor.

Pokud se dnešní demokracie má nějak proměnit, musí to podle Hekrdly být tlakem zdola, protože elity nahoře jsou velmi spokojené.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…