Západní ministr nadával Rusku. To odpovědělo a za příklad mu dalo...

07.03.2017 9:45

Ministr zahraničních věcí Velké Británie Boris Johnson se má v nadcházejících dnech setkat se svým ruským protějškem. Z jeho posledního vyjádření vyplývá, že vůči Rusku panuje v Londýně nedůvěra. Tiskový mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov se zas domnívá, že „hysterie ve Washingtonu“ škodí vztahům mezi Ruskem a Západem.

Západní ministr nadával Rusku. To odpovědělo a za příklad mu dalo...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v pondělí uvedl, že „míchání se do záležitostí cizích států ze strany Ruska je neakceptovatelné“. Johnson rovněž uvedl, že Rusko musí změnit své praktiky. „Musí nám dokázat, že jim znovu můžeme důvěřovat,“ cituje jeho slova AFP.

Boris Johnson se svým proslovem vystoupil v Bruselu před setkáním evropských ministrů zahraničí a obrany.

„Nemá cenu si nic nalhávat, Rusko se dopouští spousty nepěkných věcí,“ prohlásil britský politik. „Vedou proti nám kybernetickou válku, podrývají autoritu vlád států na západním Balkáně – všichni jsme viděli, co se stalo v Černé hoře – a to už vůbec nemluvím o východní Ukrajině,“ dodal Johnson.

Boris Johnson se má setkat se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v příštích týdnech v Moskvě.

Komise pro zahraniční vztahy v britském parlamentu v minulém týdnu publikovala zprávu o rusko-britských vztazích, ve které její členové doporučují pokračovat v sankční politice proti Moskvě do té doby, dokud nepřestane Rusko podporovat separatisty na východě Ukrajiny a okupovat Krym.

Vzájemným vztahům škodí „hysterie Washingtonu“

V pondělí 6. března s novináři z americké CNN na téma rusko-amerických vztahů pohovořil tiskový mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov.

Vystudovaný turkolog Peskov reportérům sdělil, že „hysterie ve Washingtonu a v amerických médiích škodí vzájemným vztahům mezi oběma národy“.

Obvinění z toho, že se Rusko nabouralo do amerického volebního procesu, jsou prý lživá. „Je na čase, aby se někdo ve Spojených státech zamyslel nad tím, jsou-li skutečně tak slabí, že může jednoduše nějaká země ovlivnit jejich domácí politiku a nabourat se do jejich volebního procesu,“ opakoval slova prezidenta Putina.

„To je přeci nemyslitelné a někdo už musí přiznat, že to není pravda. Musíme se k celé věci stavět střízlivě, s čistou hlavou,“ dodal.

Dmitrij Peskov zdůraznil, že Rusko do vnitřních záležitostí Spojených států nikterak nezasahuje.

„Nic takového v úmyslu nemáme,“ uvedl. „Jediné, co vám mohu říci, je to, že všechna ta hysterie a veřejné mínění velmi škodí našim budoucím bilaterálním vztahům.“

„Spojené státy jsou přeci globálním hráčem číslo jedna s největší ekonomikou, to je bez debaty. Naším přáním je mít dobré vztahy se stabilní vládou, to je pro nás klíčové. Chceme spolupracovat s partnerem, který je předvídatelný. Samozřejmě, že je nám líto, že momentálně nemůžeme vést normální dialog,“ uvedl Peskov.

Tiskový mluvčí ruského Kremlu zůstává ovšem i přes veškeré problémy pozitivní.

„Myslím si, že znovu najdeme společnou řeč; musíme ovšem myslet v jiných kategoriích než dnech. Měli bychom být schopní vidět dále do budoucna, jako naši čínští přátelé. Číňané uvažují v desítkách či dokonce stovkách let. V takovém horizontu se naše vztahy určitě zlepší.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …