Západní tisková agentura: Východní členské státy projevují uprchlíkům málo pochopení

12.09.2015 10:45

Před lotyšským parlamentem se minulý týden shromáždily stovky lidí včetně seniorů či rodin s dětmi s transparenty varujícími, že cizinci přinesou této pobaltské zemi zkázu. Demonstrace byla reakcí na to, že Lotyšsko se rozhodlo přijmout 250 uprchlíků. Informovala o tom agentura AP s tím, že na shromáždění v několika heslech dokonce zaznívala hrozba pro „bílý národ“.

Západní tisková agentura: Východní členské státy projevují uprchlíkům málo pochopení
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Podobná demonstrace s protimuslimskými slogany se konala v sousedním Estonsku proti plánu přijmout letos zhruba 150 uprchlíků z Blízkého východu a Afriky.

Ačkoli nové členské státy EU ve východní Evropě byly požádány, aby přijaly nejmenší počet uprchlíků, odpor vůči plánu EU na rovnoměrnější rozdělení migrantů v rámci celého bloku tu je nejsilnější. Dokonce i političtí představitelé hlavního názorového proudu v těchto zemích označují uprchlíky a migranty za oportunisty usilující o sociální výhody, za teroristy či šiřitele nemocí.

Státy východní Evropy se nechtějí proměnit na multikulturní země

Pobaltské státy stejně jako Maďarsko, Polsko, Slovensko a Česká republika odmítly povinné kvóty na počet uprchlíků – často s argumentem, že si nepřejí, aby se jejich relativně homogenní společnosti změnily na multikulturní.

Jak oficiální činitelé EU, tak skupiny na ochranu lidských práv vyjadřují zklamání nad tím, jaká animozita vůči žadatelům o azyl se ozývá v zemích, odkud před několika desetiletími utíkaly statisíce lidí před komunistickými diktaturami. „Těžko se nám chápe toto vyostření postojů,“ řekl v Budapešti Babar Baloch, zástupce úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). „Přece si tím sami prošli,“ dodal.

Zdůraznil ale, že v Maďarsku se objevila velkorysá vlna pomoci od dobrovolníků pomáhajících migrantům, která ostře kontrastuje s tvrdým postojem vlády premiéra Viktora Orbána, jež odmítá přijmout byť jediného uprchlíka na základě plánů EU a brání přechodu migrantů přes Maďarsko do vstřícnějších států, jako jsou Německo či Švédsko.

Bývalé komunistické země by měly být k uprchlíkům velkorysejší

Slovensko nabídlo, že přijme 200 lidí – pokud bude většina z nich křesťanského vyznání. Prezident České republiky, která nabídla přijmout 1 500 uprchlíků, varoval, že žadatelé o azyl mohou do země zavléci terorismus a nakažlivé nemoci.

V rozhovoru pro bulvární deník Blesk, který se poté objevil i na jeho oficiální internetové stránce, Miloš Zeman uvedl, že by se žadatelům měly říci tři věci: „První: Nikdo vás sem nezval. Druhá: Když už jste tu, musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme vaše pravidla, když přijedeme do vaší země. A třetí: Pokud se vám to nelíbí, tak odtud vypadněte."

Kritici poukazují na to, že by bývalé komunistické země měly být velkorysejší vzhledem k vlastním dějinám. Statisíce lidí prchaly z Polska, Československa a dalších zemí východního bloku, aby unikly komunistickým diktaturám po skončení druhé světové války.

A Estonci, Lotyši a Litevci ve scénách, které připomínaly to, co se nyní děje ve Středozemním moři, proudili přes Baltské moře na přeplněných lodích, když jejich země v roce 1944 obsadila Rudá armáda. Tisíce z nich tuto plavbu nepřežily.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…