Západní úžas nad postupem Putina: Tohle je úplně jiná válka. A funguje mu to

07.07.2014 9:14

Putin svou strategií na Ukrajině prý zmátl nejen NATO. Experti údajně nedovedou pojmenovat to, co se na Ukrajině odehrává a server Technet.cz píše o „nové válce“, které se říká on-line maskirovka. Putinovou politikou podle některých pozorovatelů jsou ohroženy i další státy.

Západní úžas nad postupem Putina: Tohle je úplně jiná válka. A funguje mu to
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nábory do domobrany, která chrání východ země, pokračují

Veřejnost sleduje dění na Ukrajině. Po čtyřech měsících ale prý stále není jasné, jak taktiku Vladimira Putina zařadit do obvyklých vojenských kategorií. Jak píše server Technet.cz, vžitá představa západního světa ukazuje válku jako střetnutí mužů v uniformách. Používají více či méně sofistikované zbraňové systémy, dobro se střetává se zlem. Současné střety na Ukrajině jsou prý ale diametrálně jiné a zmatený svět si není schopen udělat pravdivý obrázek o tom, co se vlastně děje.

„Na Ukrajině se s ničím takovým nesetkáváme,“ napsala respektovaná analytička Anne Applebaumová. „V čele bojujících nestojí vojáci, ale příslušníci ruských zpravodajských služeb. Oblékají se do uniforem bez výložek, které by umožnily jejich identifikaci. V televizních záběrech a na fotografiích je můžeme vidět telefonovat s různými aktivisty. A kdo jsou lidé, kterým velí? Často příslušníci gangů, muži, kteří chtějí bojovat za autonomii oblastí, ze kterých pocházejí.“

Těžko uchopitelné jednotky prý bojují na obou stranách. Technet.cz uvádí příklad - Batalion Azov, který během svého krátkého působení dobyl důležitý přístav Mariupol. V jeho řadách jsou údajně příznivci krajní pravice, veteráni ukrajinské armády i nadšenci z Itálie či Německa.

Anexí Krymu ale ozbrojená přítomnost Ruska na Ukrajině podle názorů expertů neskončila. Konečným cílem je podle Applebaumové ovládnutí jihu a východu Ukrajiny.  

Maskirovka

Server uvádí, že pozorovatelé a experti se shodují na tom, že Putinovo počínání, ať už jej nazýváme jakkoli, je velice efektivní. Využívá prý  při tom taktiku, pro kterou má ruština označení maskirovka. Jejím smyslem je údajně zmást nejen nepřátele, ale i stávající a potenciální spojence své i nepřátel. Pěknou ukázkou maskirovky mohou prý být například nedávná slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že stáhne své síly z ukrajinského území.

„Putin hovoří o vojenských jednotkách, jejichž působení na ukrajinském území dlouho rezolutně odmítal a zprávy o nich označoval za lživou propagandu. Jestliže nyní tyto jednotky stáhne, nikde nemáme záruku, že na Ukrajině nezůstanou stejně tak, jako tam předtím údajně nebyly.“ Podle Beršidského vede Putin na Ukrajině „válku v módu stealth“, upozorňuje publicista Leonid Beršidskij.

Důkazů je bezpočet

Server také popisuje použitou taktiku, která už v minulosti Rusku vycházela. „Uvidíme příslušníky ruských tajných služeb rozdmýchávat nepokoje vedoucí až k občanské válce – a tuto občanskou válku se potom Rusko vydá zastavit,“ předvídala už zmíněná analytička Ann Applebaumová.

Celý článek ZDE.

Důkazů o ruském podílu na vyvolání vnitřní války na Ukrajině je prý díky moderním komunikačním prostředkům dostatek. Mezi nejpřesvědčivější patří záznamy rádiového provozu, v němž ruští „poradci“ vyštěkávají rozkazy na ukrajinské „aktivisty“. Nejhmatatelnějším důkazem ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině jsou prý zbraně.

Manipulace a dezinformace jsou na denním pořádku

Důležitou roli má v celém konfliktu podle serveru Technet.cz informační strategie. „Obraz novodobé `on-line maskirovky` by nebyl úplný bez své informační polohy,“ uvádí server.

Každou stranu lze údajně usvědčit z manipulativních praktik. V informačně tak vydatném konfliktu, jakým je ten, jehož svědky jsme na Ukrajině, je takových příkladů bezpočet. O „zelených mužíčcích“ už byla řeč. Jejich přítomnost na Ukrajině Rusko oficiálně popřelo, poté je vyznamenalo a nyní, aniž by oficiálně potvrdilo jejich existenci, je povolává domů.

„Rozsah ruské propagandy v zemích bývalého sovětského bloku je pozoruhodný,“ domnívá se někdejší expert Světové banky Juraj Mesík. „Do pokusu o zvrat proevropského vývoje na Ukrajině prý Rusko vrhlo snad celou svou agenturní síť v regionu.“

Rusové Putinovu politiku považují za úspěšnou

Pozorovatelka Ann Applebaumová dodává: „Konflikt na Ukrajině představuje kombinaci agresivních a špinavých metod známých ze sovětských časů. Ty umocňuje nepřetržitá záplava manipulativních informací. Vcelku se jedná o zcela nový typ války, která je pro velení NATO i pro velení ozbrojených sil USA podobným šokem jako útoky ze září 2001 a následná účast v asymetrických válkách, na které jsme nebyli připraveni. A nepřipraveni jsme i teď. Proti válce jako je Putinova on-line maskirovka můžeme v tuto chvíli bojovat jediným způsobem, a tím jsou ekonomické sankce. A to je málo.“

Všechno prý nasvědčuje tomu, že to, co se v posledních týdnech a měsících odehrává na Ukrajině, je jen předzvěstí toho, co bude následovat. Ukrajinský scénář se v těchto dnech podle serveru Technet.cz začíná opakovat na rusko-moldavské hranici, v ohrožení maskirovkou se údajně nacházejí i pobaltské republiky s početnými ruskými menšinami. A naopak prý nic nenasvědčuje tomu, že Vladimir Putin nabídne zaskočeným protihráčům v geopolitickém šachu čas na vzpamatování.

Thomas Gutschker ve Frankfurter Allgemeine Zeitung hodnotí situaci takto: „Putin dělá věci, které by v západní politice okamžitě vedly k jeho pádu. Rusové ale jeho politiku založenou na manipulaci a vojenském nátlaku považují za úspěšnou. A dokud nebude nalezena protizbraň k taktice, kterou Rusko uplatnilo na Ukrajině, další úspěchy budou následovat, což pro země sousedící s touto hladovou velmocí není dobrá zpráva.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…