Zaplatíte, poznáte, co je zákon. Erdoganova tiráda na adresu pučistů

16.07.2016 10:03

V Turecku došlo v noci z pátku na sobotu k pokusu o převrat. Část armády nesouhlasila s politikou prezidenta Erdogana a zaútočila na parlament a další strategická místa napříč Ankarou a Istanbulem. Jejich snahy však skončily neúspěchem a jednotky loajální prezidentovi pozatýkaly přes 1500 armádních vzbouřenců. „Zaplatí za to, co udělali,“ prohlásil Erdogan.

Zaplatíte, poznáte, co je zákon. Erdoganova tiráda na adresu pučistů
Foto: Americké ministerstvo obrany, tan
Popisek: Recep Tayyip Erdogan, bývalý starosta Istanbulu a od 14. března 2003 premiér Turecké republiky

Podle tvrzení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jsou pučisté již pod kontrolou a vládu v zemi má v rukou stále parlament. Přes noc bylo zatčeno přes 1500 příslušníků ozbrojených sil a zahynulo více než 60 lidí, z nichž mnozí byli policisté.

Proti rebelujícím vojákům se však postavili i obyčejní lidé, stoupenci prezidenta. „Jsem zde, jsem tu s vámi a chci, abyste to věděli,“ prohlašoval k davům na letišti v Istanbulu Erdogan po divoké noci plné přestřelek a výbuchů a ujišťoval je, že má v zemi opět vše pod kontrolou. „Turecko je na vás hrdé,“ odpovídali mu lidé.

Podle oficiální verze stojí za převratem armádní jednotky loajální duchovnímu Fethullahu Gulenovi, se kterým si byl kdysi Erdogan blízký, nyní však Gulen žije v exilu v USA. Tito důstojníci měli být beztak údajně zbaveni svých hodností v průběhu srpna.

„Zaplatí za to, co udělali,“ prohlásil Erdogan k davům. „Pokus o povstání se dočká odpovědi dle zákona a oni se budou zodpovídat soudnímu systému. Měli by vědět, že v této zemi se dodržuje zákon,“ burácel prezident a označil pučisty za „hnutí vlastizrádců“.

Těm se mimo jiné podařilo zajmout i náčelníka generálního štábu, generála Hulusiho Akara. Ten byl však posléze osvobozen vládními jednotkami, přesto však byl podle oznámení tureckého premiéra Binaliho Yildirima již nahrazen prvním armádním velitelem Ümitem Dündarem, který se aktivně podílel na potlačení povstání.

Podle čínské tiskové agentury Xinhua však pokus o převrat velmi kladně přijímali Syřané žijící v Damašku. Ozývaly se odtamtud totiž oslavné salvy, jak místní vyjadřovali podporu pučistům. Dokonce prý obyvatelé hlavního města přivítali zprávy o puči tak kladně, že vyrazili slavit do ulic.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…