Zaplaťte, Američané. Írán předkládá účty za desítky let šikany

18.05.2016 21:10

Írán chce po USA odškodné za 63 let „duševní a materiální újmy“, které se na něm Spojené státy dopustily. Jak velkou částku žádá, však zveřejněno dosud nebylo, seznam prohřešků je ale velmi dlouhý a jsou na něm i pokusy o převrat či podpora nepřátelům Íránu ve válkách. Informuje CNN.

Zaplaťte, Američané. Írán předkládá účty za desítky let šikany
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Současný íránský parlament se rozhodl přistoupit k radikálnímu kroku. Chce po USA odškodné za všechno příkoří, které na něm vykonaly. Za to, že se zapletly do svržení premiéra Mohameda Mossadegha v roce 1953, za to, že v osmdesátých letech stály na straně Iráku, či například za zničení íránských ropných plošin.

Toto prohlášení íránské vlády je zřejmě reakcí na nedávné vyjádření Nejvyššího soudu USA, podle kterého by měl Írán předat takřka „dvě miliardy dolarů ve zmrazených aktivech Američanům postiženým útoky, které měl údajně Írán na svědomí“.

Jde o výsledek kauzy z roku 2001, kdy se několik rodinných příslušníků obětí bombového útoku v Bejrútu z roku 1983 rozhodlo žalovat Írán. O dva roky později přisoudil soud vinu za útok libanonské organizaci Hizballáh. Írán však svou roli v útocích popřel.

Celý text zde.

Místo toho přišel s vlastním zákonem, který v parlamentu prošel poměrem 174 ku sedmi hlasům. Íránské soudy údajně rozhodly, že USA dluží za „nepřátelské akce“ Íránu 50 miliard dolarů.

USA zatím uznaly, že podporovaly Irák, zničení ropných plošin však vnímají jako odplatu za události v Perském zálivu.

V roce 1988 totiž fungovalo americké loďstvo jako podpora Kuvajtu a jedna z íránských námořních min téměř potopila loď USS Samuel B. Roberts. Tehdejší prezident Ronald Reagan neviděl jinou možnost, než povolit odplatný úder proti íránským ropným plošinám a lodím. Írán tak přišel o dvě ropné plošiny a jednu bitevní loď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…