Dramatické vystoupení Babiše s Hamáčkem: Ruští agenti a výbuch muničáku. Vyhošťujeme 18 lidí z ambasády

17.04.2021 19:59

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádném brífinku informovali, že existuje podezření o zapojení ruské zpravodajské služby GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé. O věci byl informován i prezident Miloš Zeman a ve věci vyjádřil vládě podporu.

Dramatické vystoupení Babiše s Hamáčkem: Ruští agenti a výbuch muničáku. Vyhošťujeme 18 lidí z ambasády
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček oznamují zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Mimořádná zpráva přerušila Události České televize po tři čtvrtě na osm.

„Existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU do výbuchu muničních skladů Vrbětice v roce 2014,“ informoval premiér Babiš.

Ministr vnitra a pověřený ministr zahraničních věcí Jan Hamáček zmínil, že Česko je v podobné pozici, jako byla třeba Británie po útoku v Salisbury. „Rozhodli jsme se vyhostit všechny pracovníky ruského velvyslanectví, u kterých si jsou české tajné služby jisty, že jsou agenty tajných služeb SVR nebo GRU. Do 48 hodin musí Českou republiku opustit 18 osob,“ oznámil dramaticky Hamáček.

Babiš dodal, že případ je nadále v šetření. „Byly tam miliardové škody a zemřeli dva naši spoluobčané, otcové od rodin,“ připomenul Babiš. Hamáček podotkl, že tím „zásadně utrpí česko-ruské vztahy“ a situaci přirovnává k útoku novičokem ve Velké Británii, který měl být podle vyšetřovatelů zosnován ruskými agenty na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.


Hamáček si dnes předvolal ruského velvyslance Alexandra Vladimiroviče Zmejevského a oznámil mu, že Česko v návaznosti na ruský útok vyhostí všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb. Jedná se o 18 diplomatů.

„Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat,“ řekl k věci premiér. Prezident Zeman podle Babiše s postupem vlády souhlasí a podporuje jej.

Hamáček chtěl v pondělí odletět do Ruska a tam jednat o vakcíně proti covidu-19 Sputnik V, Babiš mu však vzkázal, že s cestou nesouhlasí a včera uvedl, že Hamáček nikam neodletí.

Ministr vnitra a zahraničí nato potvrdil zrušení své cesty, odmítl však s odkazem na tiskovou konferenci podávat bližší informace. Hamáček řekl, že právě vyšetřování ve věci výbuchu muničního skladu ve Vrběticích mu neumožnilo zrušení cesty komentovat. „Nemohl jsem prostě postupovat jinak, takže vás prosím o pochopení,“ uvedl.

„Informujeme naše spojence v Evropské unii i v NATO a žádáme je o podporu,“ dodal Hamáček.

K výbuchům dvou muničních skladů došlo ve Vrběticích  v říjnu a prosinci 2014. První výbuch skladu s číslem 16 s 50 tunami munice se odehrál 16. října a exploze, jež vymrštila výbušniny až do vzdálenosti 800 metrů, zabila dva zaměstnance společnosti Imex Group, která si sklad pronajímala. Evakuovat se musely stovky obyvatel přilehlých obcí.

Druhý výbuch nastal 3. prosince téhož roku, tentokrát ve skladu 12 se 13 tunami munice. Zástupci Imex Group po výbuchu druhého skladu, vzdáleného 1200 od prvního výbuchu, uvedli, že je nemožné, aby uskladněné dělostřelecké miny a granáty vybuchly samovolně.

Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický rovněž uvedl, že budova skladu 12 byla krátce před výbuchem zkontrolována a vůbec nic nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout.

Respekt: Stejná dvojice, která chtěla otrávit Skripala

Velmi krátce po oznámení na tiskové konferenci se objevil v časopise Respekt obsáhlý text, podepsaný Ondřejem Kundrou a Jaroslavem Spurným. V něm bylo uvedeno, že policie podezřívá Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina z ruské vojenské rozvědky GRU.

„Čepiga s Miškinem byli o pět let později odhaleni jako ruští agenti, kteří se neúspěšně pokusili o atentát na dvojitého špiona Sergeje Skripala v britském Salisbury s pomocí bojově paralytické látky novičok,“ dodali redaktoři Respektu. Oba měli působit ve specializované jednotce 29155, zaměřené na násilné akce v zahraničí.

„Povolení ke vstupu do Vrbětic jim provozovatel vydal na období od 13. do 17. října. K výbuchu v muničním skladu č. 16 došlo 16. října v 9:25. Policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézou za vysoce reálnou,“ píše se v textu, naposledy aktualizovaném ve 20:06.

CELÝ TEXT RESPEKTU ZDE

Ve 20.11 informace obsažení v textu zmínila na ČT24 redaktorka Zuzana Tvarůžková.

„Musíme se chovat odpovědně. Ruské firmy se opravdu nemohou odílet na dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně,“ uvedl vzápětí telefonicky kontaktovaný předseda ODS Petr Fiala.

Policie ČR mezitím vyhlásila pátrání po obou osobách, které se měly v ČR pohybovat od 11.10. 2014 do 16.10.2014

Oba měli podle policie použít nejméně dva fiktivní pasy, z nichž jeden, na jméno Ruslan Boširov, respektive Alexandr Petrov, měl být následně užit i během pokusu o otravu Sergeje Skripala ve Velké Británii.

„K výbuchu v muničním skladu č. 16 došlo 16. října v 9:25. Policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézou za vysoce reálnou,“ píše Respekt.

Sklad bouchl omylem

Ten dále uvádí, že právě v té době se měly ve skladě ve Vrběticích vyskladňovat zbraně, které měl nakoupit významný zbrojař z Bulharska. Respekt spekuluje, že tato společnost dodávala zbraně na Ukrajinu, kde v té době probíhala válka na Donbase. Podpora ukrajinské armádě se nelíbila Moskvě, která podporovala separatisty, a proto se rozhodla k činu, který by zbraně zničil a současně poškodil obchodníka u jeho ukrajinských partnerů.

Plánovali tedy, že by zbraně byly zničeny během transportu z Vrbětic. Omylem ovšem vybouchly ještě na místě a série výbuchů následně zničila celý sklad. Ten hořel několik dní. Dokonce prý není vyloučeno, že výbuch způsobili dva zaměstnanci skladu, kteří při výbuchu zemřeli. Není úplně jisté, zda duo ruských agentů bylo přímo na místě.

Zmíněného bulharského zbrojaře se podle investigativní skupiny Bellingcat v následujícím roce měli Rusové dvakrát pokusit otrávit.

Server Seznam Zprávy kromě toho přišel s teorií, že zbraně byly určeny pro válku v Sýrii, kde s nimi měli bojovat skupiny vzbouřené proti prezidentu Bašáru Asadovi. Ve Vrběticích mělo explodovat 10 tisíc kusů samopalů, které Sobotkova vláda dodávala kurdským milicím. Není ale jasné, zda vybouchly záměrně, nebo jako „vedlejší škoda“, když exploze neplánovaně zničily celý areál.

Jurečka: „Teroristický útok na ČR“

ParlamentnímiListy.cz oslovený analytik Štěpán Kotrba reagoval na informace zveřejněné na webu Respektu bezprostředně: „To je tak blbý, že tomu může věřit jen Langšádlová.“

A jaké tedy byly reakce politické scény?

„Vyhoštění i ostrá reakce jsou na místě. Slova o tom, že nás Rusko považuje za nepřítele, nebyla přehnaná. Nevidí v nás sobě rovné, nevidí v nás partnery. Sebevědomý národ se nebude ponižovat,“ rozeslal několik minut po oznámení zprávy v tiskovém prohlášení předseda STAN Vít Rakušan.

„Teroristický útok na území ČR!! Ruské služby spáchaly výbuch muničního skladu ve Vrběticích, nesou zodpovědnost za 2 mrtvé táty a za škodu přesahující 1 miliardu Kč!. Očekávám, že vláda okamžitě vyloučí Rusko jako možného dodavatele jaderné elektrárny Dukovany, se zemí která u nás páchá teroristickou činnost nelze spolupracovat na tak zásadních projektech!,“ psal na Twitter předseda lidovců Marian Jurečka.

Markéta Pekarová Adamová žádala, aby premiér Babiš okamžitě žádal svolání Summitu EU a jednat o společném postupu, jak to učinila T. May po otravě Sergeje Skripala.

Petr Fiala ke svému televiznímu vystoupení ještě přidal: „Nejde to nazvat jinak než akt nepřátelství a státního terorismu. Česká republika bude muset reagovat nejen vyhoštěním 18 diplomatů, ale i dalšími ráznými kroky. Žádná země si nemůže nechat líbit, aby jiný stát na jejím území podnikal násilné kroky, jakých jsme byli svědky ve Vrběticích, včetně smrti dvou lidí.“ Ruské firmy se podle něj nesmějí podílet na dostavbě Dukovan a sněmovna musí situaci projednat v úterý hned jako první bod.

A poslankyně Helena Langšádlová tedy uvedla: „Kvituji vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády. Zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích je totiž útokem na suverenitu ČR. Děkuji českým tajným službách a policii za jejich skvělou práci, kterou v tomto vyšetřování odvedly.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…