Zásadní změny v Německu: Po silvestrovských útocích prý vznikají domobrany, lidé ruší výlety, strach mezi místními i přistěhovalci...

09.01.2016 10:31

Německo má za sebou týden, který jako by opravdu tuto zemi změnil. A může to znamenat nejen konec dosavadní politiky „otevřených dveří“ pro uprchlíky, píše Luboš Palata v dnešní Mladé frontě Dnes. Poukazuje i na to, že německé noviny, které už skoro týden o ničem jiném než o násilnostech v Kolíně nad Rýnem a dalších městech nepíší, odhodily dosavadní hyperkorektnost a ukazují prstem na syrské přistěhovalce.

Zásadní změny v Německu: Po silvestrovských útocích prý vznikají domobrany, lidé ruší výlety, strach mezi místními i přistěhovalci...
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Tvrdá slova začínají padat už i od vládních politiků, kteří oznámili, že pro pachatele těchto činů z řad uprchlíků má být trestem nikoli vězení, ale okamžitá deportace. „Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?“ prohlásil vicekancléř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie, která byla dosud jasně na straně uprchlíků.

Do domobrany se přihlásila tisícovka mužů

Změna rétoriky je patrná i u kancléřky Angely Merkelové: „Je pro mě velmi důležité, abychom dosáhli znatelného snížení počtu běženců,“ prohlásila. Čelí přitom rostoucímu tlaku sesterské CSU, jejíž předseda a bavorský premiér Horst Seehofer jasně říká: „Trvám na svém požadavku, abychom v roce 2016 změnili svou imigrační politiku, a to ve všech jejích aspektech. Musíme si všímat i toho, že uprchlické proudy se využívají i ke kriminálním účelům.“

Palata také uvádí, že v Düsseldorfu, jen pár kilometrů od Kolína nad Rýnem, se do uliční domobrany vzniklé v reakci na silvestrovské násilnosti přihlásilo na tisíc mužů.

Důsledky silvestrovských násilností prý ohrožují i konání únorového kolínského karnevalu, který je obrovskou událostí s tradicí táhnoucí se už od středověku. S průvody, tisíci masek, statisíci diváků a nevázaným veselím, při němž především místní proslavené pivnice praskají ve švech.

Obavy, že by se mohly opakovat podobné situace jako o silvestru, jsou nicméně obrovské. Připustila to i starostka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová. „Vím, že je obtížné vysvětlit mužům, kteří přišli z jiného kulturního prostředí, smysl našeho karnevalu. Naším úkolem je ale pokusit se o to,“ uvedla s tím, že policie i vedení města musí před karnevalem přijmout zásadní bezpečnostní opatření. „Už se to nesmí opakovat,“ dodává.

Je to nejhorší začátek roku, který jsem od války zažil

Pro mnoho lidí je ale už pozdě. „Jsem z Mnichova, jezdím sem na karneval s manželem už léta. Ale po tom, co se stalo o silvestru, jsme si řekli, že zůstaneme doma,“ cituje Palata sedmdesátiletou důchodkyni, která právě odjíždí domů.

Místní hoteliéři, majitelé restaurací, hospod a barů, ale vlastně celé město, ti všichni se obávají, že silvestr pro ně může znamenat obrovské ztráty. Pro Kolín nad Rýnem, který ročně navštíví pět milionů turistů z Německa i ze světa, je karneval, do jehož konání nezbývá ani měsíc, hlavní událostí sezony. Každoroční příjmy z karnevalu a dění kolem něho dosahují půl miliardy eur (přes třináct miliard korun) a jen do hospod zavítá během karnevalového veselí na milion návštěvníků.

Zatímco loni touto dobou už hoteliéři odmítali zájemce o ubytování, teď řeší úplně opačné problémy.

„Vypadá to, že letos budu poprvé v životě muset dát slevu, abych neměl na karneval prázdno,“ cituje Palata provozního malého hotelu na břehu Rýna, který dodal: „To je nejhorší začátek roku, jaký jsem od války zažil.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…