Zasáhněte! Jaromír Štětina sepsal rozhořčený dopis

30.08.2016 12:02

Proti otevření reprezentační kanceláře povstalecké Doněcké lidové republiky v Česku, k němuž má dojít ve čtvrtek (1. 9.), se vedle jiných rázně postavil i europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. V dopise, který zaslal do Černínského paláce, apeluje na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby tuto „provokaci“ včas zastavil.

Zasáhněte! Jaromír Štětina sepsal rozhořčený dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina

Chystané otevření centra již zkritizoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek i předseda poslaneckého klubu strany František Laudát. „Politici, kteří by se účastnili akce, by podle mého názoru znemožnili Českou republiku. Podpořili by tím totiž tuto v mezinárodním měřítku neuznanou republiku navíc na násilně obsazeném území Ukrajiny,“ uvedl Laudát pro ČTK.

Europoslanec Jaromír Štětina považuje celou věc za provokaci, jejímž cílem je zesměšnit českou diplomacii. Varuje také před znevážením české pozice ve světě. A proto apeluje na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby uplatnil svou autoritu a podpořil činnost orgánů činných v trestním řízení proti Lískové i zástupcům Doněcké lidové republiky, kteří se prý mají slavnostního otevření centra zúčasnit.

Anketa

Který slovenský premiér byl dosud nejlepší?

3%
94%
hlasovalo: 3397 lidí

Podle Jakuba Jandy z think-tanku Evropské hodnoty jde o snahu „extremistů řízených Kremlem okupujících část území Ukrajiny, kteří se pokouší legitimizovat agresivní kroky Ruské federace proti sousedícímu státu.“

Doněckou lidovou republiku považuje Janda za „loutkový okupační režim Ruské federace“ na území Ukrajiny, nikoliv za legitimní státní útvar. „Právě proto tento samozvaný konzulát má stejnou právní a diplomatickou legitimitu, jako kdyby si libovolná soukromá osoba v Česku otevřela konzulát ISIS,“ míní analytik z Evropských hodnot.

Jak zjistil reportér Týdnu Tomáš Vlach, zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky (DNR) zaregistrovala už v červnu Nela Lísková z české organizace Národnoje Opolcenie (Lidoví povstalci). Provoz by mělo zahájit prvního září v Ostravě a Lísková má být „honorární konzulkou“.

Centrum má pomoci čelit informačním útokům a také prosazovat ekonomické zájmy Doněcké lidové republiky. „Půjde o to vyvracet zkreslené informace českých médií,“ sdělila Lísková novináři s tím, že atmosféra v Česku, které podle ní řídí vláda nakloněná fašistickému režimu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, je údajně krajně nepříznivá.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ale upozorňuje, že Česko povstalecké republiky na východě Ukrajiny neuznalo, takže nemohou mít na území ČR oficiální ambasády.

„Co se týče vystupování uvedené osoby jako honorární konzulky daného státu, MZV tuto situaci prověřuje. Pakliže se ukáže, že tento titul využívá ke své propagaci, vyzve ji MZV oficiální cestou, aby toto označení přestala s okamžitou platností užívat,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…