Zašantročilo se to? Chovanec bude muset vysvětlovat

24.07.2018 8:12

Exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má předstoupit před vyšetřovatele. Ti se ho chtějí ptát na stamiliony, které utratila tajná služba. Píší to Lidové noviny.

Zašantročilo se to? Chovanec bude muset vysvětlovat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nakoupil šest odposlouchávacích zařízení známých jako Agáta. Investoval také do soukromé firmy CyberGym Europe. Nyní vyšetřovatele zajímá, za jakých okolností tak učinil. 

V celé kauze se k výslechu dostaví také bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), jehož zbavil mlčenlivosti jeho nástupce Lubomír Metnar (ANO). 

Šéfka vrchních pražských žalobců Lenka Bradáčová nechce celou věc komentovat, stejně tak Metnar mlčel. Chovanec sám tvrdí, že za hospodaření rozvědky nenese odpovědnost. „Žádný český ministr vnitra nemá ze zákona právo řídit ani kontrolovat hospodaření ÚZSI,“ uvedl Chovanec. Bývalý šéf tajné služby Karel Randák však dodává, že kdyby se ministr zajímal, rozvědka by mu musela sdělit, na co peníze potřebuje. 

Co se týče odposlouchávacích zařízení, bývalé vedení tvrdí, že Česko poskytlo přístroje jako humanitární dar Egyptu v boji proti islámskému terorismu. Spekuluje se však, že na Blízký východ nikdy nezamířily. Vyšetřovatele pak také zajímá, co bylo důvodem pro vznik projektu se společností CyberGym Europe. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…