Zase nám vnucují, co si smíme myslet! Naštvaný Bašta ukazuje na EU a vnitro

25.06.2017 6:47

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta v komentáři pro server první zprávy.cz varoval před tím, že jsme se dostali od komunistické totality k demokracii, ale teď se zase od demokracie vracíme k totalitě, jen už to není totalita moskevská, ale bruselská.

Zase nám vnucují, co si smíme myslet! Naštvaný Bašta ukazuje na EU a vnitro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslavu Baštovi se občas zdá, že jsme zase o nějakých čtyřicet až padesát let zpět, v dobách totality. Tehdy se lidem říkalo, co smějí číst, co smějí říkat, a dokonce i to, co by si měli myslet. Jakýkoli jiný vyslovený názor byl považován za protistátní a jako takový byl stíhán. Lidé vyslovující jiné než povolené názory si pár let pobyli ve vězení. Bašta o tom ví své, protože i on byl nějaký čas ve vězení jako protistátní živel.

Dnes ještě nejsme tak daleko. Za protistátní názory se ještě nezavírá, ale už existuje státní centrum proti šíření dezinformací. A nedávno spatřil světlo světa seznam protistátních živlů šířících tyhle dezinformace.

Celý komentář naleznete zde.

„Pomyslný Rubikon mezi demokracií a stupidní diktaturou překročil tiskový mluvčí MV Jiří Korbel. Pohovořil o tom, že jeho úřad eviduje zhruba stovku osobností, které šíří protistátní ideje. Neoficiální věstník vznikajícího ministerstva pravdy a lásky, server Aktuálně.cz, neváhal a dal to klíčové spojení ‚myšlenky odporující zájmům státu‘ do titulku přelomového článku. Protistátní jsou také alternativní weby, které tyto názory šíří. Svobodné hlásání myšlenek však vadí pouze totalitním režimům a z historie je dobře známo, že nejúčinnější nástroj pro politickou transformaci parlamentní demokracie v některou z forem totality představuje právě ministerstvo vnitra jako nástroj a symbol represe,“ píše Bašta.

Je tu jen jeden rozdíl. Před padesáti lety nám nařizovali, co si smíme myslet, z Kremlu. Dnes se prý jediné správné myšlenky šíří z Bruselu. Alespoň podle Bašty. Na tento nebezpečný trend si prý musíme dát velký pozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…