Zase se to využije tak, že za to všechno mohou cikáni, vyjádřila se Jiřina Šiklová

06.09.2016 9:34

Socioložka Jiřina Šiklová se pro dnešní vydání deníku Blesk vyjádřila k výroku ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který pronesl o táboru v Letech. Ten se v minulých dnech nechal slyšet, že nešlo o koncentrační tábor, ale o pracovní tábor pro Romy. Poté, co jeho slova rozbouřila politickou scénu, omluvil se.

Zase se to využije tak, že za to všechno mohou cikáni, vyjádřila se Jiřina Šiklová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Podle socioložky Šiklové se však Babiš zpochybňování holocaustu nedopustil. „On, co vím, řekl, že v Letech nebyl žádný vyhlazovací tábor. Což je skutečnost a mohu to dosvědčit desítkami prací, které o tom byly napsány. Nebyl to vyhlazovací tábor, tam se nesmělo popravovat. Pravda, byly tam špatné podmínky, lidé tam umírali na tyfus. Byli pohřbeni i se jmény, což se zase v holocaustu nedělalo. A teprve asi za rok byl vytvořen takzvaný rodinný tábor pro Romy a ti potom byli zplynováni v Osvětimi,“ podotýká Šiklová, jež v minulosti místo navštívila. Koncentrační tábor podle ní neznamená nic jiného než shromažďovací tábor. 

„Takže když tady uděláme demonstraci, řekněme k 1. květnu, tak se budeme koncentrovat na určitém místě. Tam budeme do doby, než půjdeme dál na nějakou další cestu,“ zmínila také. Zároveň však dodala, že rozhodně necítí jako správné dávat pracovní morálku Romů do souvislosti s Lety. Síla kritiky, která se spustila, je podle ní ale určitě využívání předvolebního období. „A zase se to využije tak, že za to všechno mohou cikáni,“ tvrdí.

S prasečákem, který v dané lokalitě bývalého tábora v Letech je, nemá Šiklová žádný zásadní problém. „Romská otázka je natolik složitá a redukovat ji pouze na otázku památníku, když většina Romů se tam nikdy nebyla ani podívat, je trochu paradox, ne?“ otázala se.

Babiš dnes romský tábor v Letech navštívil, aby zjistil možnosti případného odkupu pozemků a stavbu památníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…