Zase tu zdroje jsou? Ukažte, kde jsou ty úspory. Už nemáte nárok na shovívavost. Opozice se dnes vyřádila na rozpočtu

21.10.2015 17:47

Po polední pauze se poslanci v dolní komoře opět zakousli do cupování státního rozpočtu. Přitom se hlasitě ozývala především opozice. Třeba zástupci ODS řekli, že žádají snížení sedmdesátimiliardového schodku o třicet miliard korun a TOP 09 požaduje snížení nejméně o dvacet miliard korun. V reakci na kritiku pravice komunistický místopředseda Jiří Dolejš řekl, že spíše než omezovat výdaje by bylo lepší změnit jejich strukturu. „Vláda už nemá nárok na naši shovívavost,“ poznamenal Dolejš s tím, že KSČM rozpočet nepodpoří.

Zase tu zdroje jsou? Ukažte, kde jsou ty úspory. Už nemáte nárok na shovívavost. Opozice se dnes vyřádila na rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Poslanci dnes odpoledne budou v úvodním kole schvalovat základní ukazatele státního rozpočtu pro příští rok. Očekává se, že dolní komora koaliční většinou návrhy ODS a TOP 09 na snížení schodku rozpočtu zamítne a příjmy, výdaje, výši schodku a jeho vypořádání schválí. Návrhy na snížení schodku vznesli dnes ve Sněmovně předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 chce škrtat v provozních výdajích státu a v neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům. Rovněž občanští demokraté by hledali úspory ve výdajích, příjmy by nezvyšovali.

Kalousek vládě přitom vytknul, že výdaje na investice jsou nižší, než v dobách recese, kdy byl on ministrem financí. Kritizoval kabinet i za nárůst počtu zaměstnanců státu a za zhoršení strukturálního salda. „Nešetříte nikde, jestli ano, tak mi řekněte kde,“ vyzval Kalousek vládu.

„Ekonomika roste, tak proč potřebujete schodek?“ otázal se směrem k výtkám řečnicky premiér Bohuslav Sobotka a připomněl, že je důležité se také dívat na strukturu rozpočtu.

Sobotka: Má prorůstový charakter a to je důležité

„Je důležité, aby rozpočet měl prorůstový charakter. Jsem rád, že v příštím roce klesne deficit, a jestliže je deficit na výši 1,2 procenta, tak pak je to výrazně tříprocentní limit, na kterém se kdysi dohodly vlády,“ poznamenal dnes Sobotka.

Zbyněk Stanjura označil rozpočet za pokračování sociálnědemokratické politiky z dob někdejšího premiéra Vladimíra Špidly ve smyslu, že „zdroje jsou“. Kabinet podle něho jen odkládá snahu sestavit vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet. Schodek je dle něj příliš vysoký na to, že vláda předpokládá příští rok 2,5procentní ekonomický růst a nezaměstnanost 5,5 procenta. Podle Stanjury existuje prostor nechat 15 až 17 miliard korun plátcům daní například zrušením silniční daně a daně z nabytí nemovitostí a snížením sazeb DPH o jeden bod na 19 a 14 procent, jak navrhuje ODS.

Výtky si ale nenechal líbit ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Rozpočet sleduje naši strategii snižování deficitu s cílem mít vyrovnaný deficit, je to rozpočet, který podporuje růst naší ekonomiky, je to rozpočet proticyklický, je odpovědný vůči příštím generacím a zároveň odšpuntovává nadále ekonomiku, investuje a motivuje spotřebu," namítal Babiš.

„My investujeme a masivně,“ prohlásil Babiš na výtky Stanjury i Kalouska.

Dolejš: Nebylo by lepší změnit strukturu výdajů?

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš podle ČTK svým kolegům poslancům řekl, že jde o sporný rozpočet poznamenaný koaličními kompromisy. V reakci na kritiku pravice řekl, že spíše než omezovat výdaje by bylo lepší změnit jejich strukturu. Dolejš soudí, že pokud ekonomika v příštím roce neporoste stejně rychle jako letos, vláda nebude mít dostatek peněz a pak může přijít na přetřes otázka daňové progrese. Ze současného růstu podle něj mají spotřebitelé jen menší prospěch, například růst platů není takový, jaký by mohl být.

Komunisté již dříve avizovali, že návrh rozpočtu nepodpoří. „Vláda už nemá nárok na naši shovívavost,“ vysvětlil dnes k tomu Dolejš.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům základní parametry rozpočtu, tak jak jej předložilo ministerstvo financí ke schválení. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta. Schodek rozpočtu má být 70 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…