Zasedla sněmovna a už jednání o programu schůze bylo veselé. V hlavní roli zmatená předsedající Jermanová

16.06.2015 16:12

Sněmovna neumožnila debatu o uprchlících. Žádostí zařadit tento bod do programu právě načnuté schůze poslanců se přitom sešlo dnes v dolní komoře hned několik a to převážně od opozice. Poslanci Úsvitu dokonce ve svých návrzích připomínali, že elektronické pokladny počkají, zatímco uprchlíci už jsou na hranicích. Jenže nic jim to nebylo platné, všechny jejich návrhy byly smetené ze stolu. Úsvit přitom nebyl sám, kdo chtěl o uprchlících jednat. Stejnou žádost předložili i občanští demokraté a komunisté.

Zasedla sněmovna a už jednání o programu schůze bylo veselé. V hlavní roli zmatená předsedající Jermanová

Poslanci se dnes o programu své schůze dohadovali poněkud bouřlivěji, než jindy. Důvodem byl problém s imigranty. Poslanci opozice dnes ve Sněmovně totiž dali najevo, že se bojí, že se za pár dní do Česka přiřítí první vlna imigrantů. Připomínali to v dolní komoře třeba Marek Černoch a Olga Havlová (oba Úsvit).

„Kolik uprchlíků nám chce Evropská unie skutečně poslat, kolik v rámci krátkodobého plánu a kolik v rámci dlouhodobé strategie?“ tázala se Havlová. Upozorňovala na to, že sociálnědemokratičtí ministři asi neříkají o situaci s imigranty pravdu, neboť dávají od povinných kvót ruce pryč, ale přitom nevědí, o čem že to europoslanci za ČSSD v Evropském parlamentu vlastně hlasují. Měla na mysli kvóty na přijímání uprchlíků, o nichž má brzy EK hlasovat, ale europoslanci za ČSSD je předběžně již schválily.

Zástupci Úsvitu chtěli vědět, jak jsou na běžence připraveny české orgány a jak jsou proti nelegálním migrantům zabezpečeny české hranice zejména s Rakouskem.

„Elektronická evidence tržeb počká, ale imigranti už jsou na hranicích,“ zmiňovala Havlová, stejně tak i Marek Černoch. Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) sice žádala po Sněmovně podobnou debatu, ovšem navíc ještě rozšířenou o zprávu předsedy vlády o situaci kolem imigrační vlny a o aktuální situaci na hranicích. Argumentovala únorovým usnesením dolní komory, podle nějž má předseda vlády informovat poslance o pozicích vlády vždy před jednáním o tomto tématu.

Žádost o podobnou debatu předložil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Požadoval informaci ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jak se vyvíjejí aktuální jednání v rámci EU o imigračních kvótách, které navrhuje Evropská komise kvůli přílivu běženců z Afriky do Itálie a Řecka.

Komunisté program nepodpořili

Nic z toho ale ve Sněmovně neprošlo, na což předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik reagoval později slovy, že klub KSČM nepodpoří program schůze poslanců, což se také stalo.

„Chápu, že program je nabitý, že se bude jednat po 19. hodině, že jsou tady velmi důležitá témata, jako je přejmenování národních parků,“ reagoval na situaci ironicky Marek Černoch. A vzápětí poslance pokáral za to, že nejsou schopni zvednout ruce o tak vážné věci, jako je informace o uprchlících. „Tato informace je ale důležitá a nestojí vůbec nic. Mrzí mne, že nebyl schválen ani jeden z návrhů. Dáváte tím najevo, že je vám tato situace ukradená,“ vmetl pak svým kolegů Černoch.

EET a majetek v pátek

Poslanci naopak schválili elektronickou evidenci tržeb – normou se budou zabývat tento pátek odpoledne v prvním čtení - a také zákon o prokazování původu majetku, na jehož projednávání v prvním čtení zavítá do sněmovny prezident Miloš Zeman. Bude to také v pátek 19. června.

Jermanová měla v papírech binec

Hlasování o programu dnes několikrát postavila naruby řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO). Například chtěla nechat opakovaně hlasovat o prokazování původu majetku, když tento bod byl již přijat, ale ona vůbec nevěděla, že se tak již stalo. Poslance pak vzápětí rozesmála tvrzením, že vůbec neví, jelikož to má na papíře podivně napsané, zda mají poslanci hlasovat o regulaci prostituce, anebo o regulaci reklamy.

Opozice chce svolat mimořádnou schůzi

Kvůli imigrantům chtějí ale poslanci ODS, TOP 09/STAN a Úsvitu požádat o mimořádnou schůzi. „Ještě dnes večer doručíme předsedovi Poslanecké sněmovny podpisový arch se žádostí o svolání takové schůze,“ uvedl na mimořádném brífinku ve Sněmovně šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Podle Miroslavy Němcové (ODS) totiž nezařazením mimořádného bodu do programu, který by pojednával o uprchlících, poslanci dnes zcela „rezignovali na svoje ústavní povinnosti“.

„Rakousko v sobotu oznámilo, že už nebude oficiálně přijímat imigranty. V nejbližších dnech by měla do ČR proto přijít větší vlna imigrantů a my chceme vědět, jakým způsobem je vláda připravena jim čelit a jak je zajištěna bezpečnostní situace, která se v důsledku toho může zhoršit,“ zmínil k tomu Marek Černoch (Úsvit).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…