Zasmáli jsme se, pravil Babiš po projevu Zemana ve sněmovně

19.06.2015 13:35

Předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) ani vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) dnešní projev prezidenta Miloše Zemana k návrhu zákona o majetkových přiznáních nepřekvapil. Řekli to novinářům. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ocenil, že Zemanovo vystoupení poslance i pobavilo. V narážce na prezidentova slova, že podobné opatření prosazovala už jeho vláda, si ale Babiš postěžoval, že Česko má opět 13 let zpoždění.

Zasmáli jsme se, pravil Babiš po projevu Zemana ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík a Andrej Babiš

"Pro mě to žádné překvapení nebylo. Jsem rád, že pan prezident vystoupil a že vystoupil tak, jak vystoupil," komentoval Zemanův projev Hamáček.

"Ten projev mluvil sám za sebe. Kdo je poctivý, tak se nemá čeho bát. Ti, kteří vyplácejí své zaměstnance v obálkách a ti, kteří mají nějaké fondy na Kajmanských ostrovech, tak to jsou ti, kteří tím zákonem budou postiženi. Pro obyčejného člověka se tím nic nemění," zhodnotil šéf Sněmovny projev prezidenta.

"Ničím nepřekvapil," komentoval ho lakonicky Bělobrádek, který ještě očekává ohledně této normy velkou debatu. K tomu Hamáček poznamenal, že by si druhé čtení návrhu představoval v září a závěrečné do konce roku.

"Pan prezident je skvělý rétor, zábavný, takže jsme se i zasmáli," popsal své dojmy z vystoupení Babiš. "Pokud pan prezident mluví o tom, že už to chtěl v roce 2002, tak máme zase 13 let zpoždění," posteskl si nicméně šéf financí.

Zeman chce působnost zákona i do minulosti

Zeman dnes v Poslanecké sněmovně vládní návrh podpořil a požádal poslance, aby ho přijali. Ocenil na něm přesun důkazního břemene na podezřelé a to, že o případných pokutách má rozhodovat finanční úřad, nikoliv soud. Zároveň se vyslovil pro to, aby zákon o prokazování původu majetku směřoval co nejvíce do minulosti a pro přísnější penále v případě porušení zákona.

Vládní návrh počítá s tím, že finanční správa bude mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě jej zdaní.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…